U Hrvatskoj sjutra drugi krug lokalnih izbora

Izbori za gradonačelnika se ponavljaju u 4 najveća grada, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku ali i u 15 manjih gradova, a 11 županije bira novoga župana
1 komentar(a)
Hrvatska, Foto: Shutterstock
Hrvatska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.06.2013. 18:10h

Petnaest dana nakon prvog kruga lokalnih izbora, u Hrvatskoj se ponavljaju izbori na mjestima gdje kandidati nijesu obejzbijedili potrebnu većinu, tj. više od 50 odsto glasačkog tijela.

Izbori za gradonačelnika se ponavljaju u 4 najveća grada, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku ali i u 15 manjih gradova, a 11 županije bira novoga župana.

Grad Zagreb, koji ima status županije, biraće između dosadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića koji stoji ispred Nezavisne liste i Rajka Ostojića, kandidata SDP-ove koalicije. Bandić je u prvom krugu imao preko 45 odsto glasova, a Ostojić upola manje.

Split se u drugom krugu odlučuje za SDP-ova Ivu Baldasara ili HDZ-ova Vjekoslava Ivaniševića, s tim da je Baldasar u prvom krugu osvojio oko 29% glasova, a Ivanišević oko 21 odsto.

U Rijeci se takmiče Vojko Obersnel, koji u prošlom krugu ima 48 odsto i Burić koji je dobio 16 odsto riječkih glasača.

Krešimir Bubalo iz HDSSB-a i Ivica Vrkić iz SDP, HNS i HSU koalicije natjecat će se za čelno mjesto Osijeka. Bubalo iz prošlog kruga nosi 36 odsto glasača a Vrkić 26 odsto.

Gradonačelnike bira još 15 većih gradova: Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega i Pula.

Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a za to vrijeme u Hrvatskoj traje izborna šutnja u kojoj je zabranjena bilo kakva promocija kandidata ili stranaka.

Bonus video: