Investitori zaziru od Balkana kao investicione destinacije

Prema istraživanju švajcarskog instituta za razvoj poslovnog upravljanja, najlošije rangirana zemlja sa Balkana je Hrvatska koja se nalazi na 58. mjestu navedene liste od 60 zemalja
4 komentar(a)
Balkan, Foto: Languageexchangekyiv.ning.com
Balkan, Foto: Languageexchangekyiv.ning.com
Ažurirano: 31.05.2013. 18:23h

Rezultati istraživanja Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Švajcarske pokazali su da su zemlje Balkana među najmanje privlačnima za strane investitore.

Prema navedenom istraživanju, najlošije rangirana zemlja sa Balkana je Hrvatska koja se nalazi na 58. mjestu navedene liste od 60 posmatranih zemalja.

Najbolje rangirana je Turska koja se nalazi na 37. mjestu, a slijede je Slovačka na 47, Slovenija 52, Grčka 54. i Bugarska na 57. mjestu IMD-ove liste.

Prema rezultatima navedenog istraživanja, skoro sve zemlje Balkana su rangirane među 20 najlošije rangiranih zemalja po konukrentnosti.

Istraživanje švajcarskog IMD-a nije obuhvatilo ostale zemlje iz regiona, ali su prema posljednjim rezultatima u globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma Bosna i Hercegovina nalazi na 88. mjestu, Crna Gora na 72, Albanija na 89. i Srbija na 95. mjestu od 144 zemlje svijeta.

Na vrhu istraživanja Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) nalazi se SAD, nakon koje slijede Švajcarska, Hong Kong, Švedska, Singapur, Norveška, Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Njemačka i Katar.

Od najbolje rangiranih 20 zemalja u svijetu deset su evropske što znači da je Evropa najkonkurentniji kontinent.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da je Venecuela najmanje konkurentna u svijetu, dok su najlošije ocijenjeni i Argentina, Jordan, Bugarska i Hrvatska.

Švajcarski IMD u obzir uzima 60 tipičnih tržišnih ekonomija, a kriterijumi pokazuju ekonomska kretanja i finansijske prilike na osnovu ekonomskih rezultata, efikasnosti javnog sektora, efikasnosti poslovnog sektora i razvoja infrastrukture.

Bonus video: