Nikolić: Ja nisam predsjednik u Prištini

"Sporazumom iz Brisela samo ćemo legalizovati status srpske zajednice, tako da Srbi kontrolišu ne samo sjever Kosova, već imaju ingerencije i u četiri opštine na jugu"
8 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: BETAPHOTO
Tomislav Nikolić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 31.05.2013. 13:02h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je srpsko rukovodsto dužno da Srbima na Kosovu dokaže da je briselski sporazum danas jedino moguće rješenje.

U intervjuu za tv stanicu "Raša tudej", predsjednik Srbije je dodao da je Rusija spremna da podrži svako rješenje za koje se Srbija opredijeli.

"Sporazumom iz Brisela samo ćemo legalizovati status srpske zajednice, tako da Srbi kontrolišu ne samo sjever Kosova, već imaju ingerencije i u četiri opštine na jugu".

"Smatram da to možemo da postignemo i da Srbi na Kosovu to shvataju", rekao je predsjednik Srbije i dodao da je oduvijek smatrao da kosovsko pitanje treba što prije rješavati.

"Danas ne možemo da dobijemo ono što smo mogli prije pet godina. To što možemo da dobijemo danas, sljedeće godine ne bismo mogli. I još dok sam bio u opoziciji bilo je jasno da je moja želja da se to riješi što prije i uvijek sam govorio da ću pregovore podići na najviši mogući nivo i sto prije ih završiti, jer u daljoj perspektivi ništa neće ići u prilog Srba na Kosovu, već samo kosovskih Albanaca", istakao je Nikolić.

On je podsjetio da je Srbija prinuđena da sarađuje sa NATO na osiguravanju bezbjednosti Srba i nealbanaca na Kosovu, kao i da u briselskom sporazumu postoji tačka koja kaže da u narednih 10 godina NATO neće dozvoliti da vojska Kosova kroči na teritoriju na kojoj žive Srbi.

"Tako Srbija živi - podijeljena. Znamo ko su nam najbolji prijatelji, ali takođe znamo sa kim moramo da sarađujemo da bismo dobili pomoć. Ali, mi dobro kormilarimo našim srpskim brodom i on će netaknut ući u mirne vode ", poručio je predsednik Nikolić.

Upitan da li može da kaže da je Srbija zauvijek izgubila teritoriju Kosova kakva je bila prije bombardovanja 1999. godine, Nikolić ističe da je to veoma složeno pitanje.

"Srbija nikada neće izgubiti Kosovo, ali ja nisam predsjednik u Prištini. To je ono što boli i što je, nažalost, već teško promijeniti", rekao je on.

Nikolić je, takođe, odlučno odbacio mogućnost da Srbija prizna nezavisnost Kosova, pod bilo kojim uslovima.

Bonus video: