Abortus u Makedoniji biće dozvoljen samo jednom godišnje

Zvanično, u Makedoniji se godišnje obavi oko 6.000 abortusa, ali se smatra da je ukupni broj čak tri do četri puta veći
56 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2013. 09:09h

Abortus u Makedoniji biće dozvoljen samo jedanput godišnje, predloženo je novim zakonom o prekidu trudnoće, koji ce po skraćenom postupku biti donesen u republičkom Sobranju, piše Novi magazin.

Drugi abortus bice moguć samo ako se utvrdi da trudnoća predstavlja opasnost po život ili će dovesti do teškog narušavanja zdravlja žene za vrijeme trudnoće, porađaja ili poslije porađanja.

Isto tako, prekid trudnoće po drugi put u istoj godini biće moguć i kada može da se očekuje da će dijete roditi sa teškim tjelesnim ili duševnim nedostatcima ili kada je do začeća došlo silovanjem žene, obljubom nad nemoćnom osobom, obljubom sa zloupotrebom položaja ili rodoskrnavljenjem.

Ako žena želi da prekine trudnoću poslije 10. nedjelje, moraće da ima odobrenje od prvostepene komisije. Ovu, kao i drugostepenu komisiju za prekid trudnoće, formiraće ministar za zdrastvo u svakoj zdrastvenoj ustanovi u kojima se vrsi abortus.

Zvanično, u Makedoniji se godišnje obavi oko 6.000 abortusa, ali se smatra da je ukupni broj čak tri do četri puta veći. To znači da se u 100 do 150 privatnih ginekoloških ordinacija u Makedoniji godisnje izvrše cak 30.000 abortusa, što je u stvari jedan mali gradić u zemlji.

Ta brojka je, kako prenosi Novi magazin, jednaka i novorođenoj djeci. U Makedoniji je sve manji broj novorođene djece i u toku je kampanja za povećanje nataliteta.

Bonus video: