25. maj

Washington Post: Hrvatsku obuzima jugonostalgija pred vratima EU-a

Američke novine pišu da se u Jugoslaviji moglo slobodno putovati na Zapad, bio je dobar životni standard i sigurnost posla
10 komentar(a)
Kumrovec, Foto: T-Portal
Kumrovec, Foto: T-Portal
Ažurirano: 27.05.2013. 16:15h

Washington Post objavio je veliku reportažu s proslave Titova rođendana u Kumrovcu pod naslovom "Jugonostalgija u mjestu Titovog rođenja dok se Hrvatska na ljeto priprema pridružiti Evropskoj uniji".

"'Zaboravite na Evropsku uniju!', govore mnogi u ovom hrvatskom selu. Grupa nacija koja se slavi, umrla je prije dvadeset godina kada se Jugoslavija – koju mnogi danas vide kao mjesto mira i napretka – raspala u kaskadi etničkih ratova", započinje ugledni Washington Post svoj izvještaj s proslave Titovog rođendana, 25. maja, u Kumrovcu proteklog vikenda, prenosi T-portal.

Ističe se kako Hrvatska uskoro ulazi u EU, ali da je sve jača nostalgija za Jugoslavijom u različitim državama Balkana koje su nastale njenim raspadom.

"Mase su pohrlile i na Titov grob u Beogradu", ističe Post i napominje da se 'u Jugoslaviji moglo slobodno putovati na Zapad, bio je dobar životni standard i sigurnost posla, besplatno obrazovanje i zdravstveno osiguranje".

U tekstu se citira i beogradska istoričarka Dubravka Stojanović, sarajevski publicist Ivan Lovrenović, ali i neki s proslave u Kumrovcu i osnivač crnogorskog Titovog fanpagea na Facebooku, Marko Perković.

Zaključuje se i da se jugonostalgija u međuvremenu proširila i među mladima, koji "dijele stare filmove i pjesme na društvenim medijima".