EU opominje BIH: Hitno usvojite ustavne promjene

Članica Evropskog parlamenta (EP) Doris Pak zatražila je od EP da predloži Savjetu Evrope suspenziju BiH iz te institucije, suspenziju Prelaznog ugovora o trgovini i obustavu IPA fondova za BiH
5 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2013. 17:08h

Evropski zvaničnici upozoravaju BiH da hitno mora da usvoji ustavne promjene i odblokira državne institucije, jer u suprotnom put te zemlje ka evropskim integracijama dolazi u pitanje, dok radikalniji predstavnici EU, poput Doris Pak, čak najavljuju i sankcije u vidu suspenzije predstavnika BiH u tijelima evropske zajednice.

Članica Evropskog parlamenta (EP) Doris Pak zatražila je od EP da predloži Savjetu Evrope suspenziju BiH iz te institucije, suspenziju Prelaznog ugovora o trgovini i obustavu IPA fondova za BiH, koji za ovu godinu iznosi 108 miliona eura.

Istovremeno, Jelko Kacin, potpredsjednik Delegacije Evropskog Parlamenta za jugoistočnu Evropu, kaže da je protiv amandmana Doris Pak kojim se poziva Savjet Evrope da zamrzne članstvo BiH u toj organizaciji.

"Mi moramo da pomognemo i podstaknemo ustavne promjene u BiH, a ne da dalje izolujemo zemlju identifikujući je s Bjelorusijom, jedinom evropskom zemljom koja nije članica Savjeta Evrope", rekao je on i poručio" - "Doris, ovo ide predaleko!".

Kacin je ukazao da ne bi trebalo da se suspenduju IPA fondovi za zemlju koja nema prave ustavne mogućnosti da preuzme sudbinu u svoje ruke.

"Mi moramo da podržimo reforme a ne da ih sprječavamo tako što sječemo pojas za spašavanje reformskom naporu", zaključio je Kacin.

I komesar za proširenje Štefan File poručio je u obraćanju EP da je sada vrijeme da BiH uskladi svoj Ustav sa odlukom Suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", odnosno da eliminiše nacionalnu diskriminaciju u izbornom procesu, jer će u suprotnom prekršiti međunarodne obaveze, što će imati posljedice.

On je poslanicima EP, koji su u srijedu raspravljali o Nacrtu rezolucije o BiH, rekao da se to mora uraditi prije izbora 2014. godine i da EU jedino može da pruži pomoć, ali je na političkim liderima u BiH da načine konkretne poteze, saopšteno je iz EU.

"U trenutnoj situaciji političke nestabilnosti u Federaciji, teško je naći konsenzus o suštinskim pitanjima - a ipak, to ostaje ključno pitanje", kazao je File.

On je rekao i da je nakon Dejtonskog sporazuma, koji je tada bio najbolji okvir za postizanje mira u BiH, "sada došlo vrijeme da se razmišlja o drugom okviru za transformaciju BiH, a najmoćniji instrument za to je proširenje EU".

"Dakle, treba da pomognemo BiH da ne ostane napolju, usamljena, i zaglavljena u dejtonskim okvirima, dok se ostatak regiona kreće ka okvirima EU", zaključio je evropski komesar i dodao da je nesprovođenje odluke "Sejdić i Finci" razlog zašto još nije stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropski parlament juče je na plenarnoj sjednici razmatrao Nacrt rezolucije o napretku BiH za 2012. godinu, a danas bi poslanici trebalo da se izjasne o ovom dokumentu.

Povodom rasprave u EP, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić potvrdio je da ima nekih nagovještaja da bi rezolucija o BiH, koja treba da bude usvojena, s nekim amnadmanima, mogla biti oštrija i negativnija nego što je bila u osnovnom tekstu i da čak jedan dio evropskih parlamentaraca zagovara i određene sankcije prema BiH.

"To bi značilo prekidanje IPA fondova i, eventualno, čak i suspenziju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU", rekao je Radojičić novinarima u Banja Luci.

I on je ocijenio da je "dosta sumorna" opšta atmosfera uoči usvajanja rezolucije jer BiH nije napravila napredak u sprovođenju presude "Sejdić-Finci".

On je, međutim, napomenuo da do sada iz Brisela ili Strazbura nije bilo direktne ocjene da neće biti priznati rezultati narednih opštih izbora, ukoliko BiH ne sprovede tu presudu, ali će biti upitna njihova validnost.

Po riječima ministra spoljnih poslova BiH Zlatka Lagumdžija, Doris Pak ima pravo na svoje mišljenje, "ali to je očigledno samo njeno mišljenje i daleko je od toga da postane stav Savjeta Evrope, Evropskog Parlamenta ili bilo kojeg njegovog relevantnog tijela".

"Ako BiH treba surovo kazniti zbog kašnjenja u reformama, šta je onda s drugim članicama Savjeta Evrope koje takođe ne sprovode presude Evropskoga suda za ljudska prava", zapitao se on u izjavi za agenciju Fena.

"Ima tu izuzetno politički i ekonomski moćnijih zemalja od BiH, koje gospođa Pak ne smije ni da spomene, a kamoli da pozove da budu surovo kažnjene. Ne želim da opravdam nepoštovanje evropskih normi i presude Suda za ljudska prava, već da ukažem da nisu dobri dvostruki standardi koje zagovara gospođa Pak", primijetio je Lagumdžija.

Galerija

Bonus video: