Počeo Sabor SPC, Tucić: Crkva želi da stavi tačku na izjave i postupke nekih episkopa

"To nekako nije u duhu pravoslavlja da crkva ima konflikt sa državom"
6 komentar(a)
Irinej, Berane, Foto: Tufik Softić
Irinej, Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 21.05.2013. 11:50h

Urednik Vjerske informativne agencije Živica Tucić ocijenio je da se na danas započetom Saboru SPC ne mogu očekivati "sudbinske odluke", ali da će se svakako raspravljati o Kosovu, odnosima Crkve i države, kao i o aferama unutar SPC.

"U javnosti su stvorena velika očekivanja od ovog Sabora. Naprosto nije zamislivo da se ne razmotre odnosi sa državom koji su dobili neke nove dinamike, o Kosovu, o statusu pojedinih episkopa, kanonizaciji (Petra II Petrovića) Njegoša, izboru novih episkopa, rekao je Tucić za agenciju Beta.

Prema njegovim riječima, i Crkva želi da stavi tačku na izjave i postupke pojedinih episkopa i izbjegne dalju zategnutost u odnosima sa državom.

"To nekako nije u duhu pravoslavlja da crkva ima konflikt sa državom. Mislim da je patrijarh Irinej u više navrata pred Sabor naglasio da između države i crkve treba da postoje korektni odnosi, odnosno da se, ako vech nije riječ o harmoniji, izbjegnu riječi i postupci koji mogu da iritiraju jednu ili drugu stranu", rekao je Tucić.

On je dodao da javnost očekuje razrješenje statusa pojedinih episkopa za koje je bilo navedeno da su se ogrešili ili o moral ili o neka druga pitanja.

"Ne bi trebalo da se propusti prilika da se o tome da neko razrješenje...Mislim da će Crkva ovaj put oko toga reagovati i da se to neće pomjeriti za sledeći Sabor", rekao je Tucić za agenciju Beta.

U beogradskoj Patrijaršiji danas je počeo Sabor SPC koji će najduže trajati do 3. juna, u zavisnosti od dnevnog reda. Konačan spisak tema o kojima će raspravljati episkopi SPC utvrđuje se na početku zasijedanja.

Bonus video: