Kako je nagradno putovanje u Peru bilo paravan za šverc droge

"Dočekao nas je sa poklonima. Bilo je tu svega, od suncobrana do suvenira. Sve i da mi je bio ispravan kofer, nije moglo da stane"
153 pregleda 2 komentar(a)
kokain, Foto: Shutterstock
kokain, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.05.2013. 09:22h

Novosađanka Milica Kojić je sa prijateljem zahvaljujući nagradnoj igri otputovala u Peru u februaru 2011. godine, ali se ispostavilo da je putovanje bilo paravan za transport narkotika.

"Drugar je dobio dva poklon putovanja za Peru od javne ličnosti iz Srbije, koja je bila učesnik jednog rialitija. U početku je trebalo da ide moja najbolja drugarica, ali se predomislila i putovanje poklonila meni, jer je znala da je moj san oduvijek bio da otputujem u Južnu Ameriku" , ispričala je Milica Kojić za "24 sata."

Prema njenim riječima, sve od smještaja i hrane preko ekskurzija bilo je uključeno u aranžman, a nekoliko dana pred povratak otišli su u grad Pjura, gdje su se našli sa bratom osobe koja im je poklonila putovanje.

"Dočekao nas je sa poklonima. Bilo je tu svega, od suncobrana do suvenira. Sve i da mi je bio ispravan kofer, nije moglo da stane. On se ponudio da nam nabavi nove, pa je donio tri kofera od svojih prijatelja Italijana. Ja sam uzela jedan, a drugar dva. Niko nije ni posumnjao nije da bi se tu mogla naći droga" , ističe Kojićeva.

"Jedne večeri u našu sobu su upali karabinjeri, koji su nam pretresli sve stvari. Pronađen je presovan kokain u zidovima kofera. ispostavilo se da je tu bilo oko 2,5 kilograma kokaina”, kaže Milica, koja je uhapšena 12. marta, nakon čega su uslijedila tri mučna mjeseca zatvora i dokazivanje nevinosti.

Odmah pošto je do Srbije stigla vijest da je uhapšena, u akciju spasavanja uključili su se njeni roditelji, prijatelji i kolege sa fakulteta. Uslijedilo je dokazivanje ličnosti, dokazi da nikad nije imala nijedan prestup... Milica je oslobođena 13. juna, neposredno prije suđenja, dok je njen drugar u zatvoru proveo dvije godine.

Danas kaže da ni sama ne zna ko je sve učestvovao u toj igri namještanja, ali je odlučila da ispriča svoju priču da bi skrenula pažnju na to da danas u svijetu postoji mnogo onih koji su mislili da se njima to ne može dogoditi, ali ipak leže u nekoj ćeliji nemoćni u pokušaju dokazivanja svoje nevinosti.

Milica je pokrenula zajedno sa Unijom Filozofskog fakulteta akciju “Potez za oprez”, čiji je cilj podizanje svijesti mladih o tome koliko je lako biti upleten u mrežu laži i postati jedna od žrtvi narko-kartela.

Bonus video: