Kostić bi da se udruži sa hrvatskim kompanijama

"Ako se na vrijeme opametimo, bićemo samo gledaoci na velikoj evropskoj utakmici", poručio je šef MK grupe hrvatskim partnerima
3 komentar(a)
Miodrag Kostić, Foto: Beta
Miodrag Kostić, Foto: Beta
Ažurirano: 19.05.2013. 19:35h

Srpski biznismen crnogorskog porijekla Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, smatra da bi trgovci regiona trebalo da se udruže i da tako jedinstveni nastupaju prema trećim tržištima.

Kostić je, kako prenosi Večernji list, na Forumu ''Hrana – što nas spaja to nas i povezuje“ u sklopu 80. novosadskog poljoprivrednog sajma, predstavio svoju sliku zajedničke kompanije njegove MK grupe, Atlantica iz Hrvatske, Nektara i Podravke koja bi se zvala AMANP.

Za zajedničku kompaniju, koja bi imala oko 7 milijardi eura prihoda i imala jednu upravu, vladao bi, tvrdi Kostić, neviđen interes, a to ne bi bio samo zbir jednostavnih brojeva, nego multiplikator.

"Ako se na vrijeme opametimo, bićemo samo gledaoci na velikoj evropskoj utakmici", poručio je Kostić.

Inače Kostić je, kako piše Večernji list, rekao i da je njegova kompanija spremna da privatizuje hrvatske hotele čim se ukaže prilika.

"Čekamo kao zapeta puška", izjavio je Miodrag Kostić, dodajući da isto važi i kada su u pitanju hrvatske šećerane.

Glavni proizvođač šećera u Srbiji, koji je 2001. za tri eura kupio tri domaće šećerane, a danas drži 70 odsto srpskog tržišta i najveći je izvoznik šećera u Evropi, već je nekoliko puta najavljivao ulazak na hrvatsko tržište i ulaganja oko 100 miliona eura.

Ali kako mu je, našalio se, Agrokor uzeo sve pozicije i sve ispod 50-ak miliona eura mu je premalo za ulaganja, proteklih je godina širio biznis u Ukrajini koja ima više od 42 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, te u Rusiji i Belorusiji.