BUDIMIROV ADVOKAT

Budimir neće podnijeti ostavku, želi da dokaže svoju nevinost

Predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir, neće podnijeti ostavku i istrajaće u dokazivanju da nije kriv za korupciju, izjavio je danas medijima u BiH njegov advokat
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 14:07h

Komentarišući zahtjev za podnošenje ostavke kojeg je Budimiru ranije ove nedjelje uputio Dom naroda parlamenta FBiH, advokat predsjednika Federacije BiH, Ragib Hadžić, je kazao da njegov branjenik odbacuje takvu mogućnost jer nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret ali i zbog toga što bi ostavka predstavljala pobjedu onih koji hapšenjima pokušavaju da uklone političke protivnike.

"Sviđalo se to nekome ili ne predsjednik Budimir je pod potpunom zaštitom načela nevinosti i sve dok ne uslijedi pravomoćna sudska odluka, nema govora o ostavci", izjavio je advokat Hadžić koji je danas posjetio Budmira u mostarskom zatvoru.

Predsjednik Federacije BiH tamo je smješten nakon što mu je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor koji ističe 26. maja. Budimir je uhapšen 26. aprila zbog sumnje da je za novac potpisivao pomilovanja osobama koje su osuđene na zatvorske kazne.

Njegovo je hapšenje istovremeno izazvalo krizu vlasti u FBiH jer entitetski ustav nije predvidio ovakve situacije pa nema ni zakonske osnove da Budimirova predsjednička ovlašćenja budu prenešena na nekog drugog.

U praksi to znači da ni jedan zakon ili odluka koje donese entitetski parlament ne može da stupi na snagu jer ih Budimir trenutno ne može potpisati obzirom da je sud odbacio mogućnost da mu se u pritvor donose dokumenti na potpis.

Poslanički dom parlamenta FBiH formirao je posebnu istražnu komisiju koje ima zadatak da utvrditi okolnosti Budimirovog hapšenja nakon čega će predložiti treba li pokrenuti postupak njegovog smjenjivaja sa funkcije predsjednika FBiH.

Poziv Doma naroda na ostavku nije obvezujućeg karaktera.

Galerija