Hrvatski farmer mlijeko prodaje na mlijekomatu: Cijena je bolja od otkupne

Mlijekomat je opremljen vrhunskom elektronikom koja Rešetaru na mobilni dojavljuje i najmanju promjenu
62 pregleda 2 komentar(a)
mlijekomat, Foto: Pixsell
mlijekomat, Foto: Pixsell
Ažurirano: 18.05.2013. 07:47h

Da je kriza zapravo izazov, pokazuje primjer hrvatskih preduzetnika Mladena Letine i farmera Igora Rešetara, koji su na pijacu u Čakovecu postavili automat za mlijeko (mlijekomat), sa kojeg potrošači mogu da natoče mlijeko sa farme porodičnog poljoprivrednog domaćinstva Rešetar iz Kuršanca.

Ideja je naišla na pozitivne reakcije, pa će mlijekomati, zasad njih oko 20, osim u Čakovcu, biti postavljeni širom Hrvatske.

Mlijekomat je opremljen vrhunskom elektronikom koja Rešetaru na mobilni dojavljuje i najmanju promjenu, od eventualnog pada ili rasta temperature, problema sa novčanicama do podatka da je svo mlijeko prodato.

Mljekari će 23. maja javno prosipati mlijeko, tražeći subvencije >>>

Rešetar je prvog dana (u utorak) besplatno podijelio 260 litara mlijeka. Prema pisanju hrvatski Poslovni dnevnik, u početku se bojao šta će biti dalje, ali su njegova očekivanja nadmašena.

Očekivao je da će, dok se o ponudi ne prčuje među kupcima, dnevno prodavati po 100 litara mlijeka, međutim, kupci su proteklih dana kupovali 200 litara, što je kapacitet mlijekomata. Litar neobranog mlijeka košta oko 0,8 eura. Rešetar na farmi sada ima 55 grla, koja dnevno u prosjeku proizvedu oko 900 litara mlijeka.

Tvrdi da je sistem direktne prodaje mlijeka kroz mlijekomate najbolje rješenje za manje proizvođače kao što je on, zbog značajno veće cijene koju dobije kroz taj model u odnosu na iznos koji farmerima plaćaju mljekare.

Bonus video: