Odluka Suda

BiH blokirala imovinu Nasera Keljmendija u toj zemlji

Predstavnici crnogorskih vlasti su nedavno izjavili da ne mogu blokirati Keljmendijevu imovinu, jer protiv njega u ovoj državi ne postoji optužnica
92 pregleda 7 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2013. 16:58h

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) blokirao je sedam nekretnina koje se nalaze u vlasništvu uhapšenog kontroverznog kosovskog biznismena Nasera Keljmendija.

Među nekretninama u blokadi je i Hotel Kaza grande (Casa Grande) na Ilidži, prenosi Tanjug.

Odluka suda se odnosi i na dva stana u Sarajevu i četiri kuće sa parcelama koje se nalaze u sarajevskim naseljima Hrasnica i Butmir.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Keljmendija za organizovani kriminal, odnosno za trgovinu drogom i ubistvo.

U predlogu Tužilaštva za blokadu imovine, upućenog Sudu BiH 13. maja ove godine, navedeno je da je Keljmendi novcem stečenim prodajom droge kupovao nekretnine na teritoriji Kantona Sarajevo. U Tužilaštvu navode da će nakon podizanja optužnice u daljem postupku dokazivati da je Keljmendijeva imovina proistekla upravo iz činjenja ovog krivičnog djela, navodi se u predlogu.

Predstavnici crnogorskih vlasti su nedavno izjavili da ne mogu blokirati Keljmendijevu imovinu, jer protiv njega u ovoj državi ne postoji optužnica.

Na osnovu Interpolove potjernice koju je u septembru prošle godine raspisao Sud BiH, Keljmendija je uhapsila kosovska policija 5. maja ove godine, i njemu je od strane Euleksa određen pritvor od mjesec dana, prenosi Slobodna Evropa.