Amfilohije: Patrijarh Irinej ishitreno reagovao

Amfilohije je ponovio da Petar Drugi Petrović Njegoš zaslužuje da bude kanonizovan, jer je u pitanju duboko religiozna ličnost
90 pregleda 35 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Beta
Amfilohije, Foto: Beta
Ažurirano: 17.05.2013. 15:45h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je srpski patrijarh Irinej reagovao ishitreno, kada se ogradio od njegovog istupa na protestu u Beogradu protiv briselskog sporazuma.

“Rekao sam patrijarhu Irineju da bi, da je imao malo prilike, što nije imao u tom momentu, da čuje i vidi ono što smo govorili episkop Atanasije i ja, shvatio da mi nismo rekli ništa drugo osim onoga što je i on sam mnogo puta kazao” , naveo je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je za TV Crne Gore kazao da ogromna većina sveštenstva Srpske pravoslavne crkve ima isti stav kao i on po pitanju Kosova i briselskog sporazuma, samo što mnogi taj stav ne saopštavaju na način na koji on to radi.

Amfilohije je ponovio da Petar Drugi Petrović Njegoš zaslužuje da bude kanonizovan, jer je u pitanju duboko religiozna ličnost.

On je kazao da samo oni koji površno gledaju na Njegoša mogu biti protiv njegovog proglašenja za sveca.

“Njegoš se mora posmatrati iznad trenutnih prepirki o crnogorstvu i srpstvu, jer je on ličnost koja se ne može staviti u kalupe”, rekao je Amfilohije.

Da li je na tapetu?

Patrijarh srpski Irinej negirao je pisanje pojedinih beogradskih medija da nepozivanje bivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija na zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, koje bi trebalo da počne 21. maja, predstavlja "neku vrstu disciplinske mjere" zbog govora koji je vladika održao prošlog petka na mitingu u Beogradu protiv Briselskog sporazuma.

Patrijarh je objasnio da nije riječ o kazni, nego o pravilima rada Sabora, na koji se umirovljeni episkopi pozivaju samo kada za to postoji potreba.

Patrijarh Irinej je kazao da „ukoliko na Saboru bude tema u kojima umirovljeni episkopi mogu da doprinesu, mogu biti pozvani za zasjedanje“, što važi i za vladiku Atanasija, koji je trenutno u Saboru SPC jedini sa statusom „penzionisanog“ arhijereja.

"Blic" je ranije objavio da je Atanasiju upućena zabrana jer nije dobio blagoslov za nastup na mitingu.

U govoru vladike Atanasija, u kome je vlast u Beogradu optužio za izdaju, posebno nezadovoljstvo u dijelu političke javnosti izazvao je njegov komentar na izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da je za „realnu politiku i zemaljsku Srbiju, a da ga ne zanima nebeska Srbija“.

"Nažalost, tako je rekao i Đinđić, a kako je završio da ostavimo Bogu pred sud. Nema zemaljske Srbije bez nebeske, niti zemaljskog čovjeka bez uspravnog nebeskog čovjeka".

Patrijarh Irinej se u svoje i u ime crkve ogradio od svih izjava i činjenja mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija na protestu.

Mitropolit crnogorsko-primorski je tokom molebana za Kosovo, na početku skupa u centru Beograda, rekao da se moli za upokojenje vlade i skupštine Srbije, da im se "oprosti svaki grijeh, voljni i nevoljni", i pomolio se za "vaskrs Kosova i Metohije, cijele Srbije i roda srpskog".

Još nije izvjesno da će se na dnevnom redu Sabora naći angažman Atanasija i Amfilohija na mitingu o Kosovu a, prema saznanju "Blica", inicijativa da se o njima raspravlja dolazi sa dvije strane - vlasti, ali i pojedinih vladika iz Srbije.

Iako su gotovo sve vladike stava da je Amfilohije na mitingu pretjerao, više od 20 bi stalo uz njega čak i da se ne slažu sa njegovim političkim nastupima, piše "Blic".

List dodaje da je, kako sada stvari stoje, najstroža kazna koja će im se možda izreći za učešće na mitingu, da im patrijarh zabrani dolazak u Beograd, koji je dio njegove Eparhije.

Bonus video: