Mekdonalds napušta Makedoniju

Makedonska kompanija koja je do sada posjedovala franšizu više ne posjeduje prava da upravlja restoranima ovog američkog lanca brze hrane
2 komentar(a)
Mekdonalds u Skoplju, Foto: Geolocations.ws
Mekdonalds u Skoplju, Foto: Geolocations.ws
Ažurirano: 16.05.2013. 13:40h

Američki lanac brze hrane Mekdonalds (McDonald's) zatvara svoje restorane u Makedoniji i prestaje sa poslovanjem u toj zemlji.

Prema pisanju makedonskih medija, glavni razlog što će svi Mekdonaldsovi restorani biti zatvoreni u toj zemlji je problem u ugovoru između vlasnika franšize Sveta Janevskog i evropskog predstavništva te kompanije.

Mekdonalds se s makedonskog tržišta povlači 16 godina nakon što su u toj zemlji otvorili svoj prvi restoran. Makedonska kompanija koja je do sada posjedovala franšizu više ne posjeduje prava da upravlja restoranima ovog američkog lanca brze hrane.

Mekdonalds je, inače, poznat po tome da ima vrlo stroge i precizne ugovore o franšizi sa lokalnim vlasnicima koji otvore restoran s tim brendom.

Takođe, Mekdonalds je u Makedoniji bio poznat kao lanac brze hrane lošeg kvaliteta i vrlo visokih cijena.

Vlasnik franšize koji je odlučio da pokrene Mekdonaldsov restoran, plaća između jednog i tri miliona eura.

Još nije poznato da li čelnici kompanije pregovaraju sa nekom drugom makedonskom kompanijom o uslovima poslovanja Mekdonaldsa u toj zemlji.

Od juče na ulazima u svih sedam restorana Mekdonaldsa u zemlji osvanuo je natpis da restorani ne rade zbog internih razloga, a danas je ova informacija samo potvrđena.

Bonus video: