U Hrvatskoj uhapšeno 25 krijumčara ljudi

USKOK je nedavno podigao optužnicu protiv trojice Avganistanaca i sedam državljana Hrvatske zbog krijumčarenja stranaca
1 komentar(a)
krijumčarenje ljudi, BiH, Foto: Avaz.ba
krijumčarenje ljudi, BiH, Foto: Avaz.ba
Ažurirano: 15.05.2013. 12:15h

Hrvatska policija uhapsila je 25 osoba na području Osijeka, Zagreba i Splita u okviru međunarodne akcije protiv krijumčarenja ljudi, javili su hrvatski mediji.

U zagrebačkom dijelu akcije, USKOK je pokrenuo istragu protiv sedam osoba

U okviru iste akcije policija BiH saopštila je u utorak da je uhapsila 13 osoba. Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Hrvatske pokrenula je istragu protiv 17 hrvatskih državljana.

U osječkom dijelu akcije, USKOK tereti njih desetoricu zbog prebacivanja većeg broja stranih državljana iz Srbije i BiH u Hrvatsku, a potom dalje u zemlje Evropske unije. U saopštenju USKOK-a navodi se da su osumnjičeni od 10. februara do 7. maja na području Vukovara, Babine Grede, Dugog Sela i Zagreba, kao i na području Srbije i BiH organuizovali preuzimanje, prevoz, smještaj i prebacivanje većeg broja ilegalaca s Kosova, iz Sudana, Sirije i drugih država iz Srbije u BiH, preko Hrvatske u zemlje EU.

USKOK je nedavno podigao optužnicu protiv trojice Avganistanaca i sedam državljana Hrvatske zbog krijumčarenja stranaca iz Srbije u zemlje EU

U tom razdoblju su, za određene novčane iznose, u Hrvatsku u sedam navrata prebacili najmanje 28 stranih državljana. USKOK je istražnom sudiji u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv devet osumnjičenih.

U zagrebačkom dijelu akcije, USKOK je pokrenuo istragu protiv sedam osoba zbog sumnje da su od 10. marta do 27. aprila sa osobama iz Turske dogovorili preuzimanje, prevoz i prebacivanje većeg broja stranaca iz BiH u Hrvatsku, a potom u zemlje EU.

U tom razdoblju iz Hrvatske u Sloveniju u 15 navrata je prebačeno 40 stranih državljana. Akcija je rezultat višemjesečne saradnje policija Hrvatske, BiH, USKOK-a i Centra za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC).

USKOK je nedavno podigao optužnicu protiv trojice Avganistanaca i sedam državljana Hrvatske zbog krijumčarenja stranaca iz Srbije u zemlje EU.

U optužnici koja je objavljena prije dva dana, optuženima se stavlja na teret da su od kraja septembra do početka novembra iz Srbije u Hrvatsku u 19 navrata prebacili najmanje 145 stranih državljana, a iz Hrvatske u Sloveniju u dva navrata najmanje devet stranaca.

Bonus video: