Obilježeno šest godina od smrti Slobodana Miloševića

Građani, koji su obilazili grob Miloševića, zatekli su na njemu i dva vijenca, jedan sa potpisima supruge Mirjane, kćerke Marije i sina Marka, drugi od snaje Milice Gajić i unuka Marka
175 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Milošević grob, Foto: Reuters
Slobodan Milošević grob, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2012. 15:49h

Predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske radikalne stranke (SRS) obilježili su danas šest godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića polaganjem vijenaca na njegov grob u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Vijenac je, ispred SPS-a, položio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, koji je rekao da na Miloševićev grob nije došao kao ministar, već kao potpredsjednik SPS.

Grob su posjetili i potpredsjednik SRS Dragan Todorović, Aleksandar Vulin, predsjednik Udruženja Sloboda Miloš Šuvaković, gradski funkcioneri SPS-a i građani.

Građani, koji su danas obilazili grob Miloševića, zatekli su na njemu i dva vijenca, jedan sa potpisima supruge Mirjane Marković, kćerke Marije i sina Marka, drugi od snaje Milice Gajić i unuka Marka.

Milošević je umro 11. marta 2006. od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala, tokom suđenja za ratne i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Slobodan Milošević bio je lider Socijalističke partije Srbije, dva puta predsjednik Srbije, kasnije predsjednik SR Jugoslavije. Milošević je na izborima za predsjednika SRJ izgubio 2000. pobjedom kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice.

Haški tribunal je, zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, protiv Miloševćha podigao optužnicu 27. maja 1999, zbog zločina u Hrvatskoj 9. oktobra 2001. a 23. novembra iste godine i zbog genocida nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Milošević je Haškom tribunalu izručen 28. juna 2001, gdje je, šest godina kasnije umro.

Bonus video: