Godišnjica maksimirskih nereda

Prvog višestranačkog proljeća u bivšoj Jugoslaviji međunacionalne tenzije između Hrvata i Srba na tribinama Maksimira prerastaju u sukobe
7 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 13:54h

U trinaestom maju 1990. leži mnogo simbolike - po jedan kraj i početak. Kraj jedne Jugoslavije, Jugoslavije poslijeratne obnove i samoodricanja, u slici smrti udarnika Alije Sirotanovića, a početak ludila, koje se tog dana počelo buditi na zagrebačkom Maksimiru.

Prvog višestranačkog proljeća u bivšoj Jugoslaviji, međunacionalne tenzije između Hrvata i Srba na tribinama prerastaju u mržnju, a najbolja prilika da netrpeljivost bukne u svojoj destrukciji pružila se na derbiju klubova iz Zagreba i Beograda. Globalna američka TV mreža CNN je nedavno uvrstila ovaj meč među pet mečeva koji su "promjenili istoriju".

Da će trinaesti maj na Maksimiru donijeti još nešto osim fudbala govorile su i neubičajeno prazne tribine. "Delije" i "Bed Blu Bojsi" su se nalazili na suprotnim stranama, a o tome šta je "zapalilo" stadion tog dana se i danas diskutuje.

Obje navijačke grupe su probile svoje zaštitne ograde i našle se na samom terenu sa policijom i fudbalerima između.

Sukob je iznjedrio i svoje heroje tog dana. Slika Zvonimira Bobana kako udara milicajca obišla je svijet, a on sam je bio izbačen iz reprezentacije koja je trebala otići na SP u Italiju. Boban je ovim aktom postao simbol tadašnjeg hrvatskog otpora.

Kako vrijeme prolazi tako se u javnosti pojavljuju nove informacije o ovom istorijskom danu. Tako tadašnji glavni inspektor SUP Hrvatske Petar Ðukić, za Tanjug, danas tvrdi da je HDŽ već u to vreme imala svoje ljude u miliciji, koji su omogućili da se pred utakmicu delimično isiječe ograda između terena i istočne tribine, gde su bili Dinamovi navijaći koji su lako lako upali na teren.

"Već tada smo imali oko 50 odsto pripadnika službe koji su glasali za HDŽ", rekao je Ðukić. Onda je, prema objašnjenju Ðukića, "sasvim razumljivo da se našao neko da dopusti slabljenje te ograde i donošenje kamenica na istočnu tribinu, kojima su gađani navijači Zvezde, što je bio uvod u početak incidenta".

Danas se ovaj meč smatra početkom kraja velike Jugoslavije.

Galerija

Bonus video: