Nezadovoljni radnici

Štrajk u Croatia Airlinesu u utorak

štrajku će do ispunjenja zahtjeva učestvovati kabinski personal - piloti i dio zemaljskog personala
0 komentar(a)
Avion Croatia Airlines, Foto: Flyflytravel.com
Avion Croatia Airlines, Foto: Flyflytravel.com
Ažurirano: 12.05.2013. 17:34h

Članovi tri od četiri sindikata nacionalne vazduhoplovne kompanije Croatia Airlines od utorka u šast časova ujutro stupiće u štrajk zbog otkaza koje je uprava pripremila za 42 stujardese i stjuarda koji su 1. i 2. maja bili na bolovanju, ali i smanjenih zarada za prošli mjesec.

Tanjug javlja da su stjuardesama koje su zbog masovnog bolovanja dobile otkaz, podršku dale i brojne nevladine organizacije, a štrajku će do ispunjenja zahtjeva učestvovati kabinski personal - piloti i dio zemaljskog personala.

Pored najave otkaza za 42 zaposlenih, mnogim zaposlenima su plate za april koje su dobili prema novom kolektivnom ugovoru smanjene za čak 40 odsto.

Premijer Zoran Milanović pozvao je zaposlene u kompaniji da poštuju zakon, ali i da se učini sve kako bi se preduzeće očuvalo.

"Ako se ne budemo mijenjali, alternativa je da ga (preduzeća) ne bude. To oni koji imaju siguran posao moraju shvatiti, jer rade u kompaniji koju država subvencioniše već oko 20 godina, a sve vrijeme stvara gubitke. Tako se više ne može", rekao je Milanović.

Uprava kompanije smatra da će saobraćaj u utorak na dan štrajka biti samo djelimično poremećen, jer će većina putnika biti prevezena prema redu letjenja avionima Croatia Airlinesa.

Sindikati najavljuju da i pored štrajka saobraćaj neće biti potpuno obustavljen, jer postoje poslovi koji se ne smiju prekidati.

Više desetina stjuardesa i stjuarta 1. i 2. maja otišlo je na bolovanje, zbog čega je uprava kompanije tražila provjeru opravdanosti od nadležnih službi, ocijenivši da se radi o nezakonitom štrajku, odnosno opstrukciji rada zbog nezadovoljstva što neće biti zadržana veća prava iz pređašnjeg kolektivnog ugovora.

Uprava tvrdi da je sa sindikatima koji okupljaju druge djelatnosti u kompaniji potpisan novi kolektivni ugovor.