Najezda zmija u BiH zbog klimatskih promjena

Veliki broj ovih gmizavaca primijećen je u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim djelovima BiH
1 komentar(a)
zmija, Foto: Oslobodjenje.ba
zmija, Foto: Oslobodjenje.ba
Ažurirano: 11.05.2013. 13:27h

Stanovnici gotovo svih djelova BiH u posljednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije, ali u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

Tanjug prenosi pisanje Nezavisnih novina da je veliki broj ovih gmizavaca primijećen krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim djelovima BiH.

Dosta zmija primijećeno je i na području Unsko-sanskog kantona, gdje mještani kažu da ih iznenađuje tolika pojava ovih gmizavaca.

Stručnjaci pojašnjavaju da bi to mogla biti posljedica uticaja poremećaja klime, jer zima nije bila toliko jaka, pa se može očekivati veće prisustvo zmija.

Da zmija ima poslednjih dana u velikom broju, potvrdili su i u preduzeću Eko-bel, koje se bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca.

Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, rekao je da su u posljednje vreme imali dvadesetak intervencija, što je veliki broj za ovo doba godine. On smatra da je viši nivo podzemnih voda i naglo otopljenje uticalo da se zmije pomjere iz prirodnih staništa.

Bonus video: