Slovenački predsjednik: Moguća podjela EU na dva dijela

Evropa različitih brzina ne bi smjela biti put amputacije, nego put jačanja, tako da svi mogu da pređu u prvu kategoriju, smatra hrvatski predsjednik Ivo Josipović
7 komentar(a)
Pahor i Josipović, Foto: Beta/Hina
Pahor i Josipović, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 11.05.2013. 10:52h

Slovenački predsjednik Borut Pahor ocijenio je da postoji mogućnost da se Evropska unija (EU), zbog krize, rascijepi na dvije kategorije zemalja.

"Hrvatska postaje 28. članica EU u trenutku kada su moguća dva smjera razvoja Unije - jedan koji svi žele i u kojem će svih 28 zemalja ostati zajedno u Uniji jedne kategorije, i drugi u kojem će se Unija rascijepiti na zemlje prve i druge kategorije", rekao je Pahor, koji je zajedno sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem gostovao na Univerzitetu u Zagrebu, prenosi Tanjug.

"Nije dovoljno željeti da budeš u prvoj ligi", rekao je Josipović, koji smatra da "Evropa različitih brzina ne bi smjela biti put amputacije, nego put jačanja, tako da svi, uz potrebne uslove mogu da pređu u prvu kategoriju", javila je agencija Hina.

Hrvatska mora da se potrudi da bude sposobna da zaigra "u prvoj ligi, a ako se dogodi da zaigramo u drugoj, moramo biti spremni da što prije pobijedimo i da pređemo u viši rang takmičenja", rekao je Josipović.

Pahor je rekao da će među zemljama prve kategorije biti one koje mogu opstati i rješavati svoje tekuće probleme i pomagati drugima.

Hrvatski predsjednik je ocijenio da je Hrvatska prošla "četiri tranzicije - državnu, ekonomsku, demokratsku i strukturnu". Prvu je, kako je naveo, obilježio raspad Jugoslavije, druga je bio prelaz iz socijalizma u kapitalizam, treća faza bio je prelazak iz jednostranačja u višestranačje, a četvrta ukupno prilagođavanje pravnom i društvenom okviru EU.

Bonus video: