Patrijarh SPC se ogradio od izjava Amfilohija i Atanasija

"Amfilohije me je pitao da služi moleban u hramu (...) Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva"
160 pregleda 176 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 20:13h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej ogradio se u svoje i u ime institucije na čijem je čelu od izjava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i penzionisanog vladike Atanasija Jeftića na današnjem mitingu protiv Briselskog sporazuma, javlja agencija Beta.

"Mitropolit Amfilohije me je pitao da služi moleban u hramu i ja sam se sa tim saglasio.

Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva", rekao je srpski patrijarh agenciji Tanjug u izjavi koja je objavljena na sajtu SPC-a.

Mitropolit Amfilohije je tokom molebana za Kosovo, na početku skupa u centru Beograda, rekao da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se "oprosti svaki grijeh, voljni i nevoljni", i pomolio se za "vaskrs Kosova i Metohije, cijele Srbije i roda srpskog".

Umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) rekao je, govoreći o državnom vrhu Srbije, da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji vjeruju u garancije NATO-a".

"(Srpski premijer) Dačić kaže da je za realnu i zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije) Đinđić, a kako je završio neka bog sudi", rekao je Atanasije.

Ivica Dačić je za izjave crkvenih velikodostojnika na skupu u Beogradu rekao da je to bio neuobičajen i potpuno neprimjeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke, kao i da nije legitimno da crkva upućuje otvorene prijetnje državnim organima.

Drang nach osten i ostale paranoje: Amfilohiju skandirali "fašisto"

Intoniranjem himne Srbije, pred nekoliko hiljada ljudi u centru Beograda, u 12.44 počeo je miting koji su organizovale četiri opštine sa sjevera Kosova, čiji se predstavnici protive sporazumu o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Na bini, na kojoj je bio ispisan slogan protesta "Ostajemo u Srbiji", našli su se mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, predsjednici opština sa sjevera Kosova, estradni umjetnik Bora Đorđević, nekadašnji košarkaški reprezentativac i sadašnji potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, kao i profesor prava Kosta Čavoški.

Amfilohije je održao "moleban za Kosovo i Metohiju". "Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki grijeh", poručio je Amfilohije.

Amfilohije je rekao da je u toku "nastavak nacifašističke okupacije" Kosova i njemačkog prodora na istok (drang nach osten), i pozvao predstavnike vlasti, koje je optužio za predaju Kosova, da "daju imanje svoga oca, a ne Kosovo".

"Juče je obilježen dan pobjede protiv nacifašizma i dobro je da to Evropa slavi, ali nije dobro što Evropa, koja slavi pobjedu nad Hitlerom, nastavlja nacifašističku okupaciju Kosova", rekao je Amfilohije, kome je grupa građana na početku govora uzvikivala "fašisto, fašisto".

Galerija

Bonus video: