Agrokor će uništiti slovenačku prehrambenu industriju!

Iako su u Agrokoru obećavali da će nakon eventualnog preuzimanja Merkatora dodatno osnažiti odnose sa slovenačkim dobavljačima, interni akti otkrivaju potpuno drugačiji scenario
2 komentar(a)
Merkator, Foto: Tegometall-inzeniring.si
Merkator, Foto: Tegometall-inzeniring.si
Ažurirano: 08.05.2013. 14:30h

Dok većinski vlasnik hrvatske kompanije Agrokor, Ivica Todorić, zajedno sa One Equity Partners i kanadskim društvom rizičnog kapitala Capital International pregovara o dokapitalizaciji Agrokora vrijednoj 485 milijuna eura, koja bi mu omogućila preuzimanje slovenačkog lanca Merkator, ljubljanski Dnevnik izvještava o novim informacijama o Todorićevim planovima s najvećom slovenačkom trgovinskom kompanijom.

Iako su u Agrokoru još prije godinu obećali da će nakon eventualnog preuzimanja Merkatora dodatno osnažiti poslovne odnose sa slovenačkim dobavljačima te da će povećati zarade zaposlenih, interni akti Agrokora otkrivaju potpuno drugačiji scenario, piše Dnevnik a prenosi Tportal.

Dokumenti koje je za Agrokor pripremila njemačka konsultantska kuća Rolanad Berger otkrivaju da bi Todorić u prvoj godini nakon preuzimanja "otjerao u ćošak" kako Merkatorove dobavljače, tako i zaposlene. Zajedničke sinergijske učinke nakon preuzimanja Roland Berger je u prvoj godini ocijenio na 180 miliona eura, a u trećoj godini na 260 miliona eura. Pri proračunu sinergije između Konzuma i Mercatora koristili su konzervativni scenario, po kojem bi godišnje uštede iznosile 'samo' 150 miliona eura.

Veći dio ušteda Todorić vidi prije svega kod dobavljača, jer u Agrokoru godišnje uštede u nabavci procjenjuju na oko 110 miliona eura.

"Čak i ako je bi samo polovina tog iznosa otpala na Merkatorove dobavljače, to bi vjerojatno bilo kobno za slovenačku prehrambenu industriju, koja na godišnjem nivou Merkatoru isporuči oko 900 miliona eura proizvoda", piše Dnevnik.

Smanjio bi se i broj zaposlenih u Merkatoru

List piše da bi slovenačka prehrambena industrija morala preko dodatnog 4-5-odstotnog sniženja cijena svojih proizvoda preuzeti oko 40 miliona eura dodatnog tereta, ta da bi prosječna profitabilnost poslovanja prehrambene industrije koja sada iznosi između jedan i tri odsto potonula u gubitak.

Dodatni rizik za dobavljače predstavljaju i dugi rokovi plaćanja koji su ustaljeni u hrvatskoj kompaniji. Dnevnik je već pisao da Agrokor u prosjeku plaća svojim dobavljačima u roku od 197 dana, dok svojim kupcima naplaćuje u 40 dana.

"Todorić si ne može priuštiti Merkatorove rokove plaćanja od 80 dana, jer bi to za njih značilo pola milijarde eura dodatnog kapitala", navodi sovenački list.

Dodatne uštede u slučaju uspješnog preuzimanja Merkatora u Agrokoru vide u otpuštanju radnika.

Iako je Agrokor prošle godine obećao da neće otpuštati radnike iz poslovnog razloga i da će u tri godine povećati zarade i druge povlastice, dokumenti pokazuju drugačiju sliku. Nakon mogućeg uspješnog preuzimanja Agrokor namjerava broj zaposlenih u Konzumu i Merkatoru po grubim procjenama sniziti za 3,5 odsto, što bi mu na godišnjem nivou donijelo dodatnih 15 miliona eura ušteda.

Bonus video: