Preživjeli svjedočio o strijeljanju srebreničkih Muslimana kod Jadra

Pogođen u lijevi kuk, svjedok je pao u rijeku i, potom, uspio da pobjegne sa mjesta zločina. Usput je, kako je kazao, naišao na jednog bolničara iz Srebrenice, koji mu je pružio pomoć.
62 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 14:25h

Izvođenje dokaza o optužbi za genocid u Srebrenici, tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom nastavili su danas iskazom svjedoka koji je opisao kako je, u julu 1995, preživio strijeljanje srebreničkih Muslimana na obali rijeke Jadar kod Konjević Polja.

General Mladić (70), koji je bio komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Zaštićeni svjedok RM-314 izjavio je da je bio u koloni od više hiljada Muslimana koja je pokušala da se kroz šumu, poslije pada Srebrenice, probije ka Tuzli.

Dva dana kasnije, 13. jula 1995, zarobili su ga "srpski policajci", koji su ga "prebili" i "zlostavljali", kao i ostale zarobljenike. Zarobljeni Muslimani, na kratko su bili zadržani u skladištu u Konjević Polju, a potom su im pripadnici VRS naredili da se ukrcaju u autobus. Bilo ih je, kako je precizirao svjedok, "15-16".

U autobus su, zatim, ušla i četiri srpska vojnika koji su ih tukli u skladištu.

"Poslije nekog vremena, naređeno nam je da izađemo iz autobusa i postrojili su nas do puta, uz metalnu pregradu. Onda je jedan vojnik rekao 'ne tu', da pređemo do rijeke i onda su nas postrojili kod rijeke. Među nama je bio i dječak od 14 godina. Četiri vojnika izašla su za nama i pucali na nas", izjavio je RM-314.

Pogođen u lijevi kuk, svjedok je pao u rijeku i, potom, uspio da pobjegne sa mjesta zločina. Usput je, kako je kazao, naišao na jednog bolničara iz Srebrenice, koji mu je pružio pomoć. Rekao je da posljedice ranjavanja osjeća i danas i da se sa godinama pogoršavaju.

Mladićev branilac Dragan Ivetić tvrdio je da, u unakrsnom ispitivanju, da je svjedok bio pripadnik Armije BiH, citirajuci njegovu prvu izjavu istražiteljima tužilaštva iz avgusta 1995. u kojoj je bilo navedeno da je on "vojnik ABiH". RM-314 to je, međutim, negirao, objašnjavajući da nije ispravio taj navod izjave zbog teškog psihičkog stanja u to vrijeme.

Po tvrdnjama svjedoka, u Srebrenici nije ni bilo organizovanih jednica ABiH, već samo naoružanih pojedinaca. Svedok je, međutim, na sugestiju advokata Ivetića, potvrdio da mu je bezbjednosni oficir ABiH, dok se oporavljao u vojnoj ambulanti, tražio da izjavi da je bio ranjen u Karakaju kod Zvornika, ali da je on taj zahtjev odbio.

Proces generalu Mladiću - optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1991-95 - biće nastavljeno sjutra.

Bonus video: