Siva ekonomija u Hrvatskoj 30 odsto BDP-a

U studiji se ističe i da rad na crno i neprijavljene transakcije dosežu čak 2.175 milijardi eura, pri čemu je najviše neprijavljenih plaćanja i radnika u građevini i trgovini
54 pregleda 1 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2013. 12:38h

Nelegalna, neprijavljena privredna aktivnost, odnosno siva ekonomija u Evropi smanjena je prošle godine u sa 19,3 na 19 odsto bruto domaćeg proizvoda (EU), dok je u nekim zemljama poput Hrvatske, Bugarske i Estonije dostigla i zabrinjavajućih 30 odsto.

Istraživanje kartičarske kuće Visa navodi se da bi, zahvaljujući poboljšanom ekonomskom okruženju i primjeni mjera za suzbijanje prevara, nivo sive ekonomije mogla ove godine biti najmanja u posljednjoj decenije, odnosno pasti na 18,5 odsto ukupnog BDP-a Evropske unije.

U studiji se ističe i da rad na crno i neprijavljene transakcije dosežu čak 2.175 milijardi eura, pri čemu je najviše neprijavljenih plaćanja i radnika u građevinskom i trgovačkom sektoru.

Visa zaključuje i da je siva ekonomija češća pojava u istočnoj i srednjoj Evropi, te da su za procjenu veličine nelegalnog privređivanja autori studije svoje procjene bazirali na službenim makroekonomskim podacima i statističkim prognozama.

Crna Gora nije obuhvaćena istraživanjem Vise, ali prema ranijim procjenama nivo sive ekonomije u njoj iznosi blizu 30 odsto BDP-a, što znači da promet oko milijardu eura uopšte nije evidentiran, odnosno, da je neoporezovan.

Bonus video: