Srbija: Policija saslušala Milana Beka

Srpski biznismen Milan Beko je krajem januara već saslušavan povodom slučaja Luke Beograd
95 pregleda 3 komentar(a)
Milan Beko, Foto: Vesti-online.com
Milan Beko, Foto: Vesti-online.com
Ažurirano: 08.05.2013. 10:03h

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u toku je saslušanje biznismena Milana Beka u svojstvu građanina, rečeno je danas agenciji Beta u toj instituciji.

Policija saslušava Beka u vezi s Lukom Beograd. Privatizacija tog preduzeća jedna je od 24 sporne privatizacije na koje je ukazala EU, kao i Savjet za borbu protiv korupcije.

Beko je krajem januara već saslušavan povodom tog slučaja.

On je tada rekao novinarima da je policiji i tužilaštvu objasnio sve okolnosti preuzimanja akcija Luke Beograd i ukazao na razloge zašto je tokom više godina stvaran privid navodne nezakonitosti u postupku sekundarne privatizacije Luke Beograd.

"To se prije svega odnosi na pokušaj određenih struktura da prikriju nezakonito dodjeljivanje 14,1 hektara zemljišta Luke Beograd drugom korisniku i zatim 4,6 hektara zemljišta na Adi Huji korisniku koji nije bio zakonit.

Dao sam svu prateću i potrebnu dokumentaciju koja na to ukazuje", rekao je tada Beko.

Saslušanje Milana Beka počelo je poslije 10 sati. On je nešto poslije 16 časova izašao na sporedni izlaz iz zgrade Palate Srbije na Novom Beogradu. Nije davao izjave brojnim novinarima koji su ga čekali.

Milan Beko: Dao sam izjavu iako nisam bio u zakonskoj obavezi

U saopštenju dostavljenom medijima, Beko je potvrdio da je danas da u svojstvu građanina dao izjavu predstavnicima MUP-a i Tužilasstva o sticanju akcija Luke Beograd od strane Wordlfina i poslovanju Luke Beograd nakon preuzimanja.

Beko je naveo da se odazvao zahtjevu za saslušanje "iako je po tom predmetu ispunjeno zakonsko ograničenje o dužini razgovora od četiri sata" na prošlom saslušanju.

"Iako je po ovom predmetu ispunjeno zakonsko ograničenje o dužini razgovora od četiri sata već prilikom prošlog saslušanja, smatrao sam da zahtjevu MUP-a i Tužilaštva treba da se odazovem, kako bi se zlonamjerne insinuacije oko Luke Beograd, koje godinama traju, konačno privele kraju u jednom sveobuhvatnom pravnom postupku", navodi se u saopštenju.

On je istakao da ne vidi mogućnost da Luka Beograd odgovori svojim finansijskim obavezama.

"Menadžment kompanije će učiniti sve da na najbolji način zaštiti interese banaka-povjerilaca, a posebno naših partnera, malih akcionara Luke Beograd", naveo je Beko.

Kako je dodao, tokom današnjeg šestočasovnog razgovora u MUP-u odgovarao je i na pitanja koja se tiču sticanja vlasništva Luke Beograd nad drugim preduzećima i nekretninama, i poreskih implikacija s tim u vezi.

"Svoje odgovore sam detaljno potkrijepio odgovarajućom dokumentacijom", piše u saopštenju.

Beko je ocijenio i da je Luka Beograd izgubila sedam godina čekajući da se "vještački napravljena" afera razriješi i u tom periodu je samo poslovnim bankama platila 23 miliona eura kamata.

"Mislim da dalje više ne možemo", naveo je Beko i poručio da je "onima koji već odavno rade na podrivanju ekonomskih mogućnosti Srbije i njenog ekonomskog interesa u slučaju Luke Beograd to uspjelo".

Bonus video: