Predsjednica Kosova posjetila Visoke Dečane i čestitala praznik

"Došli smo danas u Dečane da svim pravoslavnim vjernicima poželimo srećan Uskrs radi širenja tolerancije, solidarnosti i razumijevanja za ovu zajednicu", rekla je Jahjaga
84 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 17:34h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga posjetila je danas manastir Visoki Dečani i sveštenstvu i pravoslavnim vjernicima čestitala Uskrs.

Sa Jahjagom manastir Visoki Dečani su posjetili i zamjenik premijera Kosova Slobodan Petrović, komandant KFOR-a Folker Halbauer i ambasadorka SAD Trejsi En Džejkobson.

Dočekao ih je iguman manastira Dečani Sava Janjić i monasi.

Čestitajući Uskrs, predsjednica Kosova je rekla da je vjerska tolerancija najveća vrijednost u društvu.

"Došli smo danas u Dečane da svim pravoslavnim vjernicima poželimo srećan Uskrs radi širenja tolerancije, solidarnosti i razumijevanja za ovu zajednicu", rekla je Jahjaga.

Kako je saopšteno iz kancelarije predsjednice Kosova, Jahjaga je rekla da je vjerska tolerancija jedna od najvažnijih vrijednosti na Kosovu.

"Vjerska tolerancija je bila i nastavlja da bude među najznačajnijim vrijednostima naše države, Republike Kosovo. Mi uspješno gradimo sveobuhvatnu, demokratsku državu gdje sve zajednice i svaki pojedinac na ravnopravan način ostvaruje svoja prava", rekla je Jahjaga.

Iguman Dečana pozvao na zaštitu vjerskih objekata

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je da je tokom današnje posjete tom manastiru kosovske predsjednice Atifete Jahjage istakao značaj zaštite vjerskih objekata na Kosovu i Metohiji.

U izjavi agenciji Beta, Janjić je rekao da to nije bila politička posjeta i da su sa Atifete Jahjagom bili i komandant Kfora Folker Halbauer i ambasadorka SAD Trejsi En Džejkobson.

"Zahvalio sam za posjetu. Vrlo je važno da se poštuju sve tradicije na Kosovu i Metohiji i jako je važno da postoji vjerska tolerancija", rekao je Janjić.

Galerija

Bonus video: