Za dan i po, 39 stjuardesa i stjuarta otišlo na bolovanje

Uprava ne odbacuje mogućnost da je to reakcija Sindikata kabinskog osoblja aviona na uslove poslodavca oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora
0 komentar(a)
avion, Foto: Banjaluka.com
avion, Foto: Banjaluka.com
Ažurirano: 01.05.2013. 10:14h

Zbog iznenadnog masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja Croatia Airlines-a, kompanija je danas suočena s neočekivanim poremećajima u planiranom redu letenja, saopšteno je iz hrvatskog nacionalnog avioprevoznika.

Čak 39 stjuardesa i stjuarta, odnosno 20 odsto operativno sposobnog kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, u posljednjih 36 sati prijavilo je odlazak na bolovanje, što je dosad jedinstven slučaj u istoriji kompanije.

Uz prethodna bolovanja, kompanija u ovom trenutku ne može angažovati ukupno 45 zaposlenih u kabinskom sektoru, odnosno ukupno 23 odsto raspoloživih radnika putničke kabine.

Zbog nedostatka radno sposobnog kabinskog osoblja kompanija je morala da reorganizuje današnji red letenja, u kojemu je dio letova otkazan, a dio se spaja.

Iz Croatia Airlines-a je saopšteno da nezabilježeni masovni i istovremeni odlazak kabinskog osoblja na bolovanje kompaniji uzrokuje direktnu i indirektnu štetu. Finansijska šteta odnose se na neplanirane troškove oko reorganizacije reda letenja, brige o putnicima, zakupa aviona drugih aviokompanija i dodatnih troškova pružaocima usluga, a istovremeno se nanosi šteta ugledu kompanije i uzrokuje nepovjerenje putnika.

"Zbog toga, ali i zbog sumnje da postojeće stanje nije uzrokovala objektivna spriječenost zaposlenika za obavljanje poslovnih dužnosti, Croatia Airlines sprovešće sveobuhvatnu provjeru kako bi se utvrdili uzroci ovog iznenadnoga i neočekivanog događaja. Zbog navedene sumnje u opravdanost ovakvog postupka o svemu su obaviještene i nadležne institucije", saopšteno je iz kompanije.

Uprava ne odbacuje mogućnost da masovni odlazak stjuardesa i stjuarda na bolovanje predstavlja reakciju Sindikata kabinskog osoblja aviona na uslove poslodavca oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora, koji su prilagođeni programu restrukturiranja kompanije, a na koje sindikat za sada ne pristaje.

Bonus video: