Srbi s Kosova odbili briselski sporazum, najavili proteste

Srbi s Kosova traže od Vlade Srbije raspisivanja referenduma na kojem bi se narod izjasnio o briselskom sporazumu i o tome da li kosovski Srbi ostaju u ustavno-pravnom poretku Srbije
6 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 16:01h

Srbi s Kosova ne prihvataju sporazum Srbije i Kosova postignut u Briselu, i najavljuju proteste, između ostalog i u Beogradu, rekao je danas Slaviša Ristić, predsjednik Skupštine Opštine Zubin potok, poslije sastanka s premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Srbi s Kosova traže od Vlade Srbije raspisivanja referenduma na kojem bi se narod izjasnio o briselskom sporazumu i o tome da li kosovski Srbi ostaju u ustavno-pravnom poretku Srbije, rekao je Ristić.

Poslije sastanka u Beogradu s Dačićem i Vučićem, Ristić je rekao novinarima da 90 odsto Srba na sjeveru Kosova ne prihvata sporazum iz Brisela.

"Ako država ima namjeru da to (sporazum) sprovede, treba da zna da će to morati da urade mimo nas, a naravno, niko ne može biti jači od države - država može da povuče bilo koji potez i da skloni nas s ovih pozicija", kazao je Ristić i naveo da nije bilo razgovora o tome, niti takve prijetnje.

Ristić je najavio da će se Srbi s Kosova mirnim putem boriti protiv briselskog sporazuma i najavio i protest u Beogradu, ali nije rekao kada. Nagovijestio je da će taj protest organizovati kosovski Srbi i da će biti "izvan stranačkih stvari".

"Ovim sporazumom mi postajemo dio ustavnog poretka takozvanog nezavisnog Kosova i to je razlog zbog kojeg ga mi ne prihvatamo", rekao je Ristić.

On je rekao da su na sastanku Vučić i Dačić iznijeli argumente u prilog sporazumu i analizirali tačku po tačku, te je zbog toga sastanak trajao duže od tri sata. Ristić je dodao da su Srbi s Kosova spremni da odgovore na svaki poziv državnog vrha na dalje razgovore i drugu saradnju.

Vučić: Vlada spremna da razmotri referendum o Kosovu

Potpredsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas da je Vlada Srbije spremna da razmotri raspisivanje referenduma o briselskom sporazumu o Kosovu, ali samo pod uslovom da kosovski Srbi prihvate njegove rezultate i da učestvuju u primjeni sporazuma.

"Imaju vremena do utorka da to kažu. Referendum će biti raspisan ako kosovski Srbi saopšte da su spremni da prihvate rezultate referenduma i ako kažu da će zajedno s nama učestvovati u primjeni sporazuma. Vlada može da padne, ali odluku o sporazumu nećemo mijenjati, jer je to jedina moguća odluka", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vučić je izrazio nadu da će Vlada i kosovski Srbi postići dogovor, ali da će, ako oni zatraže referendum, to biti završeno u roku od 15 dana.

"Prihvatamo da se kockamo našim političkim karijerama i da stavimo na ispit nešto što lako možemo tehnički da završimo, jer samo ujedinjena Srbija može da ide naprijed", rekao je Vučić.

Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da Srbija nema snage da se sili, niti ima snage za nove ratničke podvige i vojne poduhvate.

"Ako građani odbiju sporazum na referendumu, onda nema Vlade i nema ko da sprovodi sporazum koji će u tom slučaju pasti, a ja sam spreman da podnesem ostavku", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će referendum usporiti sprovođenje briselskog dogovora, Vučić je odgovorio da dvije nedjelje ništa ne znače i da će referendum, naprotiv, ubrzati sprovođenje sporazuma.

Vučić je rekao da je najveći problem u briselskom sporazumu tačka 10 u kojoj se pominje primjena kosovskih zakona. Dodao je da su Srbi u Dejtonu smo izgubili Glamoč i druga mjesta u Bosni i Hercegovini, ali su dobili Republiku Srpsku.

"Ne priznajemo nezavisnost Kosova, ovo nije Republika Srpska, ali imamo značajne ingerencije u 10 opština na Kosovu", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da neće biti ukinuta Kancelarija za Kosovo čiji je šef Aleksandar Vulin sredinom nedjelje podnio ostavku.

Upitan o izvinjenju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za zločine koje su Srbi počinili u Srebrenici, Vučić je odgovorio da "ne zna o čemu se radi".

"Bio sam cio dan sa kosovskim Srbima. Ako je izvinjenje u pitanju, ne vidim šta je čudno da se izvini za zločine", rekao je Vučić.

Galerija

Bonus video: