Hrvatska: Lansiran besplatan web servis za zakazivanje kod ljekara

U Crnoj Gori do doktora pacijenti mogu doći jednino preko šaltera ili telefonom
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 14:00h

Dodo.hr, hrvatski servis putem kojeg građani jednostavno mogu da zakažu pregled kod ljekara, za petnaestak dana, od kako je predstavljen javnosti, već dobija epitete poput “revolucionaran” i “servis koji će promijeniti hrvatsko zdravstvo”.

Dodo.hr, što je skraćenica od “dobri doktori”, omogućava građanima da brzo i jednostavno pretražuju bazu ljekara, pregledaju njihove slobdone termine, zakažu pregled ili zahvat kod dermatologa, zubara, ginekologa, oftamologa, ortopeda, urologa...

Sistem funkcioniše jednostavno: Korisnik u Dodo.hr bazi pronađe po specijalizaciji i lokaciji, pregleda doktorov kalendar termina i odabere koji želi, sačeka potvrdu doktora preko e-maila ili SMS-a i - dođe na pregled.

Miran Pavić, direktor EPH Digital, u okviru koje je realizovan projekat, kazao je ranije hrvatskim medijima da “Dodo.hr štedi vrijeme i novac”.

“Nema telefoniranja u ordinacije, nema čekanja, nema telefonskih automata. Termin dobijete odmah, tačno onaj koji vam odgovara”, kazao je on.

Dodo je u prvih nekoliko dana posjetilo više od 100.000 zainteresovanih građana, a realizovano je na stotine zakazivanja i pregleda. U Dodo bazi se nalazi više od 200 vodećih hrvatskih doktora i ordinacija, a autori projekta kažu da jeinteres ogroman i da će ta brojka brzo rasti.

Dodo je za građane potpuno besplatan, a obuhvata najbolje poliklinike, ordinacije, klinike i privatne bolnice. Ideja nije nova - servis je nastao po uzoru na slične servise širom svijeta koji su olakšali i ubrzali odlazak kod doktora.

Osim slobodnih termina, građani putem platforme mogu da pregledaju vodeće doktore po svim specijalizacijama, njihove cjenovnike, iskustvo i obrazovanje, osiguranje koje pokriva njihove preglede, ocjene i recenzije drugih pacijenata, te dobiju brojne druge korisne informacije.

Vrijednost servisa prepoznao je i tehnološki gigant Samsung, koji je partner Dodo.

EPH Digital, u okviru kojeg je lansiran Dodo servis, jedna je od najvećih i najbrže rastućih digitalnih mreža u regionu. Osim upravo predstavljenog Dodo.hr, EPH Digital sastoji se od Jutarnji.hr, Gloria.hr, Bestseller online knjižare, Dobra-hrana.hr, Autoklub.hr, LikeCroatia.hr i brojnih drugih portala.

U Crnoj Gori do doktora preko šaltera ili telefonom

“Ministarstvo zdravlja kontinuirano radi na poboljšanju komunikacije između građana i službi u sistemu zdravstvene zaštite kako bi što brže i jednostavnije mogli da se informišu o različitim temama i o funkcionisanju zdravstvenog sistema”, kazao je u decembru, 2009. ministar zdravlja Miodrag Radunović podsjećajući na otvaranje besplatne telefonske linije 0800 81 444.

Osim tog broja, pacijentima u Podgorici je, za zakazivanje pregleda u domovima zdravlja, na raspolaganju i jedinstven broj 19816. Na tom broju, kako je tada saopšteno, “građani mogu dobiti sve informacije koje se tiču zdravstvene zaštite koja se pruža na nivou glavnog grada. Sa call centra se ujedno prosljeđuju pozivi za zakazivanje ka svim punktovima Doma zdravlja Podgorica“.

Od ministrove izjave da njegov resor kontinuirano radi na poboljšanju komunikacije između građana i službi u sistemu zdravstvene zaštite prošle su četiri godine, a u međuvremenu nije učinjeno ništa novo.

Hrvatski Dodo ili drugi sličan servis realizovan bilo gdje drugo u svijetu, mogao bi možda biti naredni korak kojim bi se Radunović pohvalio.

Doktori.me odlična osnova za Dodo.me

Onima u Crnoj Gori koji bi se upustili u avanturu realizacije sistema sličnog Dodo servisu, od velike pomoći bi mogla da bude baza podataka različitih zdravstvenih ustanova širom države na lokaciji Doktori.me.

Na toj stranici, iza koje stoji mala grupa profesionalaca iz oblasti medicine, informacionih tehnologija i marketinga, korisnici jednostavno mogu doći do informacija o medicinskim uslugama u Crnoj Gori.

“Naša misija je da građani i pružaoci medicinskih usluga, umjesto preko raznih oglasa, telefonskih informacija i traženjem zagubljenih vizit karti po novčanicima, do kontakata ordinacija, poliklinika, laboratorija i domova zdravlja u Crnoj Gori dolaze upravo na portalu doktori.me”, navode autori stranice u razlozima za njeno pokretanje. Autori su planirali da se na portalu vremenom nađe i baza dobrovoljnih davalaca krvi u crnogorskim opštinama.

U bazi se, nažalost, zasad nalaze samo tri davaoca. Ideja su bila i obavještenja o novostima u svijetu medicine kroz dnevne članke o zdravlju, te kroz savjete stručnih lica u pojedinim oblastima. Autori stranice su sadržaje ponudili i kroz Android aplikaciju.

Nažalost, sadržaj Doktori.me stranice nije odavno ažuriran, ali zahvaljujući odličnoj bazi podtaka, ona zaista može biti odlična osnova zaneku buduću verziju crnogorskih “dobrih doktora”.

Galerija

Bonus video: