Vučić: Evropljani pokušavaju da nas izbace sa sjevera Kosova; Tači: Srpska delegacija agresivna

"U svojim razgovorima s dvojicom predsjednika, Federika Mogerini je naglasila potrebu Kosova i Srbi da obezbijede uslove za dijalog i da se uzdrže od riječi, akcija i mjera suprotnih duhu normalizacije"
90 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini, Hašim Tači, Foto: Twitter
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini, Hašim Tači, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.11.2018. 20:38h

Služba visoke predstavnice EU za spoljnu i politiku bezbjednosti, Federike Mogerini je večeras saopštila da je ona u Briselu priredila "sastanak na visokom nivou dijaloga s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsjednikom Srbije (Aleksandrom) Vučićem".

"Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune svoje obaveze prema dijalogu, imajući u vidu direktnu povezanost sveobuhvatne normalizacije odnosa među njima, i konkretnih izgleda njihovih aspiracija prema EU", piše u saopštenju.

"U svojim razgovorima s dvojicom predsjednika, Federika Mogerini je naglasila potrebu Kosova i Srbi da obezbijede uslove za dijalog i da se uzdrže od riječi, akcija i mjera suprotnih duhu normalizacije", piše u tekstu.

Na kraju saopštenja se kaže da su "razgovarali o potrebnim koracima za put naprijed i odlučili da ostanu u stalnom kontaktu narednih dana da bi procijenili ono što slijedi današnjem sastanku".

Vučić: Evropljani pokušavaju da nas protivpravno izbace sa sjevera Kosova

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, poslije nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, da su pred Srbijom teški dani u političkom smislu i da će razgovor s Prištinom biti nastavljen kada ona povuče svoje protivpravne odluke.

Poslije svog zajedničkog sastanka s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, Vučić je za RTS rekao da brojne evropske zemlje pokušavaju da izbace Srbiju iz energetske mreže sa sjevera Kosova, ocijenivši da je reč o protivpravnom potezu usmjerenom protiv Srbije.

"Evropljani očigledno pokušavaju da nas izbace odatle (sa sjevera Kosova) protivpravno, sjutra ili u ponedeljak će biti ta odluka. Do sada su se protiv nas, protiv prava, izjasnili Njemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Holandija, i naravno Hrvatska. Za nas su se izjasnili Slovačka, Španija, Bosna i Hercegovina", naveo je Vučić.

On je dodao da sjever Kosova dobija struju s teritorije centralne Srbije i da je u nacrtu energetskog sporazuma bilo jasno formulisano da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) koja bi osnovala dve mješovite kompanije koje bi bile posrednice do kompanije Kosta, albanskog operatera iz Prištine.

"Pošto ZSO nije formirana krivicom Prištine, oni nama sada hoće da otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoiniji, dva prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori", kazao je Vučić.

Vojska Kosova neće doći na sjever

On je u izjavi za RTS kritikovao i ovonedjeljnu odluku Prištine o povećanju poreza na uvoz srpske robe, za koju je rekao da je suprotna Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini - CEFTA, a kritikovao je i najave osnivanja vojske Kosova.

"Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno, suprotno CEFTA, donijeli odluku da povećuju poreze od 10 odsto na robu iz Srbije, što je osudila i EU, ali očigledno se niko nije naročito uzbudio, njima ta odluka ostane na snazi. Oni govore o formiranuju vojske Kosova i o slanju jedne divizije na sjever, suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu sa NATO", kazao je predsjednik Srbije.

On je rekao da će dijalog biti nastavljen kada Priština povuče protivpravne odluke, jer je Srbija "uvijek spremna da razgovara o kompromisima".

"Dijalog će biti nastavljen kada Priština povuče protivpravne odluke, mi smo uvijek spremni da razgovaramo o kompromisima, ali ne sa nekim ko će da vas vara svakog dana. Niko od naših ljudi se ovdje neće pojaviti dok oni ne povuku svoje protivpravne odluke", rekao je Vučić.

Srbija neće primjenjivati protivpravne odluke Prištine, dodao je.

"Mi smo rekli da razumijemo šta vi iz Evrope radite protiv nas, mi nećemo sprovoditi njihove odluke, žalićemo se na svim mjestima. I kad donesu protivpravnu odluku, mi je nećemo primjenjivati, jer vam nećemo dati da zgazite naš narod i našu zemlju, na sjeveru Kosova i u cjelini", kazao je Vučić.

Dodao je i da kosovska vojska neće doći na sjever Kosova.

"Oni koji misle da će da dovode vojsku na sjever Kosova - to se neće dogoditi. Srbija ne želi sukobe, želi mir sa Albancima, ali Srbija neće dozvoliti ugrožavanje svog naroda", rekao je Vučić.

Naveo je da Priština mora da ispuni makar ono što su njeni zvaničnici potpisali.

"Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali, ispunite makar ono što se potpisali prije 10 godina (CEFTA), pa onda i ono što ste potpisali prije pet godina (Briselski sporazum)", dodao je predsjednik Srbije.

Tači: Sastanak praćen agresivnim ponašanjem srpske delegacije

Predsjednik Kosova Hapšim Tači je večeras posle sastanka u Briselu izjavio da je sastanak bio praćen "agresivnim ponašanjem srpske delegacije" i ocijenio da se dijalog ne može voditi ultimatumima, niti agresivnim glasom.

Kako javljaju prištinski mediji, Tači je rekao da je u interesu dvije zemlje da se postigne mirovni sporazum i da se definitivno Kosovu i Srbiji stvori prostor za evropsku perspektivu.

"Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se stvari kretati. To je ne tako lak izazov da se ovdje suočimo. U interesu je da cijela politička scena Kosova preduzme odgovornost za istorijski sporazum", kazao je Tači.

Ocijenio je da je "trenutak za novi zamah koji treba iskoristiti", istorijska mogućnost da dođe do priznanja Kosova.

"Imam svoje rezerve prema procesu, mala je mogućnost da dođe do sporazuma, ali treba da nastavimo da radimo. Diskurs Vučića je bio agresivan, dok smo mi imali pravičan i balansiran odnos za realnu mogućnost zamjene rezolucije (Savjeta bezbjednosti UN) 1244", kazao je Tači.

Kosovski predsjednik je rekao da je stav Kosova jasan, da nema alternative dijalogu. Ostale alternative su populistički glasovi i incidenti.

"Beograd nema potrebe da se boji dijaloga. Kosovo će biti odgovorno i u dijalogu, ali i u svom djelovanju. Opšta klima nije dobra, ali sam siguran da je dijalog proces za postizanje sporazuma za koji vjerujem da će se postići", kazao je on.

"Mi ćemo biti odgovorni u postizanju naših stremljenja", kazao je kosovski predsjednik i dodao da su to međusobno priznanje i prijem Kosova u Ujedinjene nacije nakon postizanja sporazuma.

Preporučujemo za Vas