Protest DSS u Beogradu: Traže ostavke Nikolića i Dačića

Učesnici protesta su nosili zastave Srbije, DSS, pokreta "Dveri" i transparente na kojima je pisalo "Kosovo je Srbija"
4 komentar(a)
Protest Beograd, Foto: Beta/AP
Protest Beograd, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.04.2013. 16:18h

Miting Demokratske stranke Srbije, na kome je nekoliko hiljada građana prošetalo centrom Beograda i sa koga je upućen zahtev predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću da podnesu ostavke, završen je nešto poslije 16 časova ispred Vlade Srbije.

Učesnici protesta su nosili zastave Srbije, DSS, pokreta "Dveri" i transparente na kojima je pisalo "Kosovo je Srbija", "Nije gotovo - narod se pita" a ispred zgrade Vlade su u više navrata skandirali "Izdali ste Kosovo", "Ostavke", "Ne damo Kosovo".

Predsjednik DSS Vojislav Koštunica rekao je okupljenim građanima da Vlada i predsednik Srbije "moraju" da podnesu ostavke zato što su "sa albanskim separatistima potpisali sporazum kojim se ubija naša jedina Srbija na našem jedinom Kosovu i Metohiji".

"Njihovim ostavkama biće poništen i sporazum iz Brisela. Vlastodršci u Srbiji nisu htjeli da objave tekst sporazuma zato što on nigde ne pominje Ustav i zakone Srbije, kao ni rezoluciju Savjeta bezbjednosti 1244 ali zato u njemu piše da postoje kosovski Ustav i zakoni, jedinstvena kosovska policija i sudski sistem", kazao je Koštunica.

On je dodao da za "Srbiju postoje samo njen Ustav i njeni zakoni" a to je sadašnja vlast "previdjela".

"Evropska unija im je obećala datum, kao da će se njime usrećiti. Kažu predstavnici vlasti da će uskoro doći investicije u Srbiju a istina je da će stići samo nove prijetnje i ucjene iz EU", rekao je lider DSS.

On je pozdravio današnju odluku Srba sa sjevera Kosova da obrazuju Skupštinu sjevernog Kosova i pozvao vlast u Beogradu da raspiše referendum na kome bi se građani izjasnili o sporazumu iz Brisela.

"Zna narod da nije za briselski sporazum. Niko nikad nije imao mandate da potpiše takav sporazum. Da li je neko na izborima koji su održani prije manje od godinu dana, smio da ponudi građanima da bude "državoubica", upitao je Koštunica.

Prema njegovim riječima, današnji protest je "tek početak" borbe protiv "ukidanja države Srbije" na prostoru Kosova.

"Počeli smo i nećemo stati, dogovaraćemo se sa svima kojima je Srbija a ne EU, iznad svega. Sporazum iz Brisela je ništav dok narod ne da svoju riječ o njemu", poručio je Koštunica na kraju protesta.

Saobraćaj u centru Beograda, koji je bio blokiran tokom protestne šetnje u organizaciji DSS, normalizovan je oko 16.30.

Bonus video: