SPC: Sporazum je predaja Kosova

Odluka o prihvatanju predloga sporazuma sa Prištiniom donijeta je jednoglasno
89 pregleda 24 komentar(a)
Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Rasim Ljajić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Rasim Ljajić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 22.04.2013. 13:57h

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve ocijenio je da sporazum Beograda i Prištine predstavlja "predaju" Kosova i Metohije.

Sinod je pozvao Skupštinu i predsjednika Srbije da izmjere i odmjere moralnu i istorijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju saglasnosti Srbije kao države na ovakav tekst sporazuma.

U pisanom obraćanju javnosti, koje je potpisao i patrijarh srpski Irinej, navodi se da sporazum parafiran u Briselu predstavlja posredno i prećutno, ali ipak faktičko priznavanje postojanja sistema državne vlasti na Kosovu i Metohiji nezavisnog od postojećeg državnog ustrojstva Srbije.

Vlada Srbije jednoglasno prihvatila Sporazum

Vlada Srbije je prihvatila danas Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu u Briselu.

Na sjednici Vlade bili su prisutni svi ministri, a odluka o prihvatanju predloga sporazuma sa Prištinom donijeta je jednoglasno, javlja RTS.

Vlada je naložila ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade da preduzmu potrebne mjere i aktivnosti radi implementiranja sporazuma, kao i da nastave primjenu već postignutih dogovora i sporazuma sa predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijer Ivica Dačić je obavijestio u telefonskom razgovoru visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton o prihvatanju predloga sporazuma.

EK dao preporuku za otvaranje pregovora

Evropska komisija usvojila je preporuku da zemlje članice EU otvore pregovore o članstvu sa Srbijom.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji učestvuje na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, naveo je na Twitteru da je EK preporučila početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

U Izvještaju, koji je danas objelodanjen, navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom u skladu sa zaključcima Savjeta iz decembra 2012. godine, prenosi B92.Komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno" i da je to obuhvatilo cio spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa. Dodaje se da je Srbija preduzela značajne korake ka vidljivom i održivom unaprjeđenju u odnosima sa Kosovom, u skladu sa zaključcima Savjeta iz decembra 2012. godine.„Srbija je aktivno i konstruktivno učestvovala u dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU i ušla je u razgovore o brojnim pitanjima neophodnih za postizanje vidljivog i održivog unapređenja odnosa sa Kosovom“, istaknuto je u zaključku Saveta ministara EU.

Bonus video: