"Nema separatizma, proizvodi se kriza u Vojvodini"

"U Vojvodini nema separatizma a miting protiv vojvođanske vlasti pod nazivom "Stop razbijanju Srbije" bio je pokušaj ataka na ustavni poredak zemlje..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 09:43h

U Vojvodini nema separatizma a miting protiv vojvođanske vlasti pod nazivom "Stop razbijanju Srbije" bio je pokušaj ataka na ustavni poredak zemlje i doveo je do destabilizacije prilika i proizvođenja krize u toj pokrajini, ocijenili su učesnici tribine "Razgovor o Vojvodini" u Novom Sadu.

Skup pod nazivom "Razgovor o Vojvodini", koji je organizovala koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, održan je u prostorijama Medija centra Vojvodine a prisustvovalo mu je više od stotinu predstavnika civilnog sektora, javnih ličnosti i intelektualaca.

Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva kazala je na tribini u Medija centru Vojvodine da je riječ o sukobu izmedju etničkog i nacionalnog principa.

"Beogradska politička elita svjesno djeluje u Vojvodini, kako bi preusmjerila ogorčenost zbog gubitka Kosova i zauzvrat ponudila ono što je ionako dio Srbije - Vojvodinu. Ali, ona svojim biračima nudi srpsku, a ne gradjansku Vojvodinu", ocijenila je Ilićeva.

Prema njenim riječima, Vojvodina nema saveznike u Beogradu, a u ovom trenutku ni u međunarodnoj zajednici, pa može da se osloni samo na Ustav i na svoje građane.

Snežana Ilić se zauzela za raspisivanje referenduma u Vojvodini, na kojem bi se građani izjasnili da li žele da ta pokrajina ima autonomiju ili žele da ona postane samo "sjeverna Srbija", odnosno "puka geografska odrednica".

Publicista Mirko Đorđević rekao je da u Predlogu deklaracije Vlade Vojvodine o zađtiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine "nema ni aluzije o separatizmu".

"Miting "Stop razbijanju Srbije" je atak na ustavni poredak Srbije. Kakav je to separatizam kada su Srbi najbrojniji narod u Vojvodini a na čelu vlade je Srbin iz svešteničke porodice?", upitao je Đorđević. Prema njegovim riječima, oni koji organizuju mitinge internacionalizuju vojvođansko pitanje.

Medijski stručnjak Siniša Isakov rekao je da je na djelu atak na institucije, na demokratiju i na građansko društvo.

"Vojvodina ne vlada svojim resursima pa ne vlada ni svojom budućnošću", kazao je Isakov.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić-Bosnić ocijenila je da je nasilje u Novom Sadu počelo preko institucija kulture. "Plašim se da bi epilog mogao biti strašan. Od apologije nasilja do stvarnog nasilja je veoma kratak put", kazala je Đurić-Bosnić.

Predsjednik Regionalnog odbora za pomoć izbjeglicama Vojvodine Radenko Popić poručio je Demokratskoj stranci da se reformiše i dodao da civilno društvo u suprotnom neće sarađivati s tom partijom. On je upozorio da i u Vojvodini ima ljudi koji su "spremni na svašta". "Mi toga treba dobro da se čuvamo", rekao je on.

Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine ocijenila je da civilno društvo ne treba da brani pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i njegovu vladu, već treba da brani građane Vojvodine.

Učesnici su ocijenili da je Ustav Srbije iz 2006. godine generator niza problema u kojima se nalazi ne samo Vojvodina nego i cijela Srbija, zbog čega je pod hitno potrebno pokrenuti inicijativu za donošenje novog Ustava, koji će uvažiti želje i zahtjeve građana Vojvodine.

Upućen je apel i predstavnicima institucija Evropske unije i Savjeta Evrope da se odrede prema aktuelnim događajima u Vojvodini, kako bi se spriječilo stvaranje duboke krize koja može da izazove nesagledive posljedice.

Sa skupa je upućen i apel nadležnim organima da pod hitno otkriju i saopšte javnosti ko stoji iza plakata na kojima se nalaze pozivi na smrt predsjednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i "njegovih poslušnika".

Učesnici skupa su osudili i najnovije udare na medijske slobode u Vojvodini u listovima "Dnevnik" i "Pančevac".

Galerija

Bonus video: