SEEMO zabrinut zbog brojnih kršenja slobode medija na Balkanu

Medijska organizacija jugoistočne Evrope izrazila je zabrinutost zbog brojnih pritisaka na medije u regiji posljednjih sedmica, uključujući i prijetnje smrću
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 17:11h

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je danas zabrinutost zbog brojnih kršenja slobode štampe i pritiska na medije posljednjih sedmica u jugoistočnoj Evropi.

SEEMO ukazuje na slučajeve kad je policija prebila kamermana jedne od vodećih albanskih televizija - Top kanala, kao i na verbalni napad vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Srpske pravoslavne crkve Grigorija na dopisnika bijeljinske televizije BN u Trebinju u BiH, Nebojšu Vukanovića.

SEEMO je zabrinut i zbog prijetnji, uključujući i prijetnje smrću, novinaru Predragu Luciću na raznim veb portalima u BiH, ali je i iznenađen što je bugarski novinar Boris Mitov priveden 5. aprila ove godine na saslušanje u Tužilaštvo zbog jednog od svojih izvještaja.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope, takođe je pozvala kosovske vlasti da istraže napad na zgradu radio stanice Kolašin u Zubinom Potoku na Kosovu, koji je izveden 16. aprila.

Ta organizacija je, kako navodi, iznenađena i što je kablovski operater IPKO premjestio televiziju sa nacionalnom frekvencijom Kohavision iz Prištine sa pozicije tri na poziciju 83 u kablovskom sistemu.

SEEMO istovremeno pozdravlja istragu i podignutu optužnicu protiv direktora toplane u Nišu i još dvije osobe, nakon prijetnji smrću protiv novinara Južnih vesti, Predraga Blagojevića.

Generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović takođe je pozvao srpske vlasti da ispune obećanje i riješe najzad ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Ta organizacija je izrazila i zabrinutost zbog okolnosti pod kojima su novinari Javnog servisa Hrvatske - Hrvatske radio-televizije, Denis Latin, Ružica Renić i Katja Kušec odstranjeni s pozicija u martu ove godine.

Bonus video: