Ešton u posjeti "pozitivnim zemljama" regiona

Moguće je, međutim, da u srijedu Ketrin Ešton otputuje ili u Sarajevo ili u Beograd i Prištinu
60 pregleda 6 komentar(a)
Ketrin Ešton, Foto: Reuters
Ketrin Ešton, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2013. 13:05h

Ideja visokog predstavnika Ketrin Ešton je da posjeti "pozitivne zemlje" regiona. Zato je danas u Podgorici, a nakon toga ide u Tiranu i Skoplje.

U Tirani i Skoplju zahvaliće na pomoći koju te zemlje pružaju Dijalogu Priština-Beograd, a u Podgorici, koja se promovisala u zemlju koja se ističe stabilnošću razgovara takođe o aspektima kosovsko -srpske krize.

Moguće je, međutim, da u srijedu Ketrin Ešton otputuje ili u Sarajevo ili u Beograd i Prištinu. Odredište će zavisiti od toga gdje će čuti dobre vijesti.

U BiH možda, ali nije vjerovatno, dođe do dogovora oko jedne odluke,"Sejdić-Finci" Strazburskog suda za ljudska prava (koja bi trebala eliminisati diskriminaciju etničkih manjina,ali kroz nju mogao bi se urediti i položaj Hrvata u bošnjačko-hrvatskom entitetu).

Ali,ako dođe do ikakvog pomaka između Dačića i Tačija, tada bi Ketrin Ešton mogla i u oba ta glavna grada - u srijedu.

Ako se ona odluči na takvu posjetu, to bi bio veliki signal, i značilo bi da Beograd ima nešto veće šanse za pozitivan usmeni izvještaj visokog predstavnika Ešton.

Naime, u utorak Štefan File predstavlja vanredni proljećni izvještaj i on se usvaja u Evropskoj komisiji o tome da li su Beograd i Priština postigli napredak, no ostaje još pet dana za vrijeme kojih Eštonova može dati korekciju.

U četvrtak, visoka predstavnica posjetiće Zagreb, kao jednu od pozitivnih stanica na svom putu. Tamo će pohvaliti, tako se očekuje, sporazum postignut sa Slovenijom.

Eštonova relativno rijetko posjećuje zemlje koje već jesu u kandidatskom procesu, a pogotovo kad su već u pregovorima. Ali, Dijalog Kosovo Srbija, da tako kažemo, kao hrast prekriva sve druge odnose u regionu, i u Briselu ga ističu kao najveći, centralni problem. Političari Beograda i Prištine jedini su koji ne razgovaraju bez prisustva treće strane.

Iako neki tvrde da je BiH u stvari, dugoročno veći problem, Brisel to odbija zvanično priznati, odnosno, to se pitanje odlaže nakon rješenja kosovosko srpskog pitanja.

Bonus video: