Hrvatska bira europoslanike

U Hrvatskoj se održavaju izbori za poslanike u Evropskom parlamentu. Predsjednik Ivo Josipović pozvao građane da izađu na glasanje
2 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Tanjug
Hrvatska zastava, Foto: Tanjug
Ažurirano: 14.04.2013. 09:39h

Izbori za poslanike u Evropskom parlamentu održavaju se danas u Hrvatskoj, koja 1. jula postaje 28. članica Evropske unije. Na 28 lista, 27 stranačkih i jednoj nezavisnoj čiji je nosilac istarski župan Ivan Jakovšić, kandidovalo se 336 kandidata za 12 poslaničkih mandata.

Glasanje će biti održano i u 51 zemlji u kojima žive hrvatski državljani. Poslanici se biraju na godinu dana, do redovnih izbora za Evropski parlament koji će biti održani naredne godine.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je građane da izađu na izbore za Evropski parlament, ocijenivši da je to veoma važno ne samo na simboličnom nivou, nego zato što se tako ulazi u proces odlučivanja u Evropskoj uniji.

Cijela Hrvatska i biračka mjesta u inostranstvu, gdje je glasnje počelo juče i traje dva dana, biće jedna izborna jedinica, pa je zbog toga odbačen zahtjev da listići budu štampani na jezicima manjina, odnosno ćirilicom.

Nakon revizije registra birača glasačko pravo u Hrvatskoj ima 3.740 951 građana, što je za 763.814 ili osam odsto manje nego na referendumu za ulazak u Evropsku uniju održanom u januaru prošle godine kad je moglo da glasa 4.504.765 lica.

Osim na 6.614 biračkih mjesta u Hrvatskoj, glasaće se i na 82 biračka mjesta u 51 državi svijeta.

Bonus video: