Otvoreni Titovi sefovi, sadržaj i dalje ostaje tajna

U trezoru bi, kako pretpostavljaju advokati članova porodice Broz, u 11 vreća trebalo da bude sve što je, nakon Titove smrti, zatečeno u maršalovoj vili u Užičkoj 15
110 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 15:27h

Tročlana državna komisija u Beogradu otvorila je, po ovlašćenju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFRJ prije tri decenije pohranilo stvari Josipa Broza Tita nakon njegove smrti, ali će sadržaj ostavštine biti poznat tek kad se uporede dostupni popisi i iznova sačini zapisnik.

Kako u četvrtak pišu "Večernje novosti", komisiju je predvodio Nikolićev savjetnik Oliver Antić, a budući da se 30 godina nije znalo šta je u sefovima - samo Titove lične stvari ili i imovina koja bi mogla biti vlasništvo države, komisija će morati da napravit detaljan popis pohranjenih stvari koje se nalaze spakovane u nekoliko vreća.

Sef je otvoren na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji vodi ostavinsku raspravu članova Titove porodice. Otvaranju sefa u srijedu nisu prisustvovali ni zastupnik Prvog suda, ni advokati Brozove porodice i nasljednika, iz kabineta srbijanskog predsjednika kažu da za to nije bilo zakonskih uslova.

U trezoru bi, kako pretpostavljaju advokati članova porodice Broz, u 11 vreća trebalo da bude sve što je, nakon Titove smrti, zatečeno u maršalovoj vili u Užičkoj 15 na Dedinju, između ostalog šest posljednjih Titovih predsjedničkih plata, autorski honorari za knjige, nešto zlata i nakita.

Prema drugoj verziji, nakon Titove smrti, tadašnja komisija je popisala 14 vreća, u kojima su bila posebno vrijedna ulja na platnu, ostala iza srpskih kraljevskih dinastija.

Ako sadašnja komisija, uz pomoć vještaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika, o tome će obavijestiti sud.

Ostavinska rasprava nakon smrti bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ vodi se u Beogradu, a Predsjedništvo Srbije, prema tumačenju Nikolićevog savjetnika Antića, profesora Pravnog fakulteta, smatra se pravnim nasljednikom nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ.

Galerija

Bonus video: