Josipović: Nema ledenog doba u odnosima Zagreba i Beograda

Hrvatski predsjednik je istakao da je Hrvatska potpuno spremna da pomaže Srbiji i svim ostalim zemljama jugoistočne Evrope na putu ka EU.
1 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 07.04.2013. 16:06h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da teza medija da je nastupilo ledeno doba odnosa Hrvatske i Srbije nije tačna i da proizlazi iz "možda nešto hladnije retorike" s obzirom na pojedine izjave iz Srbije.

"Podsjetiću da sve ono što se događalo u posljednje tri godine i dalje ima kontinuitet. Države sarađuju na rješavanju otvorenih pitanja. Daleko smo od toga da se sva pitanja riješe", izjavio je Josipović u intervjuu za mrežu "Dojče vele".

On je podsjetio da se hrvatski i srpski zvaničnici neprekidno susrijeću na multilateralnim nivoima i međusobno razmjenjuju posjete, da dvije države sarađuju na progonu kriminalaca i ratnih zločinaca, da se otvaraju kompanije s jedne i druge strane, sportski klubovi igraju, umjetnici nastupaju sve češće sa jedne i druge strane granice.

"Naravno da ono što jeste povod za tu netačnu tezu o ledenom dobu je to što nema zvaničnih susreta između predsjednika (Tomislava) Nikolića i mene. Naći ćemo se onoga trenutka kada obojica budemo mogli uvjeriti svoje građanke i građane da donosimo neki dobar vjetar. O tome se vode razgovori. Mi nemamo nikakvih diplomatskih sporova i ne trebamo posrednike. Nije nužno da se susrećemo na neutralnom terenu", naglasio je hrvatski predsjednik.

Josipović je istakao da "teza medija da je nastupilo ledeno doba odnosa Hrvatske i Srbije naprosto nije tačna" i da "takva tvrdnja proizlazi iz možda nešto hladnije retorike s obzirom na pojedine izjave koje smo čuli od strane susjeda".

Na pitanje kako komentariše nedavne incidente u Hrvatskoj u kojima su Srbi bili meta govora mržnje, Josipović je ocijenio da su to ekscesi pojedinaca i da ne prihvata tezu prema kojoj je njihovo ponašanje "paradigma hrvatske politike".

"Pogledajte stanje ili slične izjave u Holandiji, Njemačkoj, Francuskoj, čak i uz nasilje. Prema tome, ne prihvatam tezu prema kojoj je eksces nekih, rekao bih za politiku egzotičnih likova, paradigma hrvatske politike. Ne prihvatam tezu da bi to menjalo naša ustavna i politička načela koja su vrlo jasna. Hrvatska je demokratska zemlja i poštovaće sva prava koja poznaje Ustav", dodao je Josipović.

On je istakao da je Hrvatska potpuno spremna da pomaže Srbiji i svim ostalim zemljama jugoistočne Evrope na putu ka EU.

"Naš je strateški interes članstvo svih zemalja jugoistočne Europe u EU. Naravno, one će poput nas morati da ispune sve uslove koji su pred njima. Ako im bude potrebno, imaće našu političku i tehničku pomoć", kazao je Josipović.

Bonus video: