Čanak: Kosovo je izgovor za režimske neuspjehe

Prema riječima predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, Kosovo je 1912. godine "ratom osvojeno" a 1999. je "ratom izgubljeno"
107 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 15:43h

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocijenio je da je došlo vrijeme da Kosovo, koje je uvijek predstavljano kao "najskuplja srpska riječ", konačno prestane da bude "najjeftiniji režimski izgovor za sve neuspjehe".

"Niko više ne pita Srbiju da li treba ili ne treba da potpiše sporazum sa Prištinom. Pred njom je zapravo samo odluka da li je spremna da ratifikuje stanje stvari na terenu ili će nastaviti da se ponaša kao težak invalid koji je u nesreći izgubio noge, ali je i dalje kivan što mu se cipele ne slažu s bojom kravate", rekao je Čanak za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim riječima, Kosovo je 1912. godine "ratom osvojeno" a 1999. je "ratom izgubljeno".

"I svojevrsna je istorijska pravda to što je potpisivanje drugog dijela Kumanovskog sporazuma, odnosno potpune kapitulacije, pred onima koji su nas i doveli do Kumanova, i to ne samo gubljenjem rata 1999, već vođenjem svih ratova na području SFRJ tokom devedesetih za račun nacionalističke ideologije", poručio je Čanak.

On je kazao da je nekoliko opština na sjeveru Kosova najviše služilo "turbonacionalistima", koji su tu "ogromnu ljubav prema srpstvu naplaćivali još većim količinama novca otetog od običnih građana koji su odlučili da na Kosovu ostanu".

"Uostalom, ako se brinemo o Srbima na Kosovu, pa ne žive oni samo u četiri opštine na sjeveru. Ili su preostali otpisani, kao što su bili otpisani i svi Srbi koji su živjeli van srpskih autonomnih oblasti u Hrvatskoj", rekao je Čanak.

On je ocijenio da je Vojvodina "uvijek kolateralna šteta" i rekao da bi se on "politički penzionisao", kada bi Vojvodina imala ono što Beograd traži za zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova.

"Kada bi, pak, Vojvodina imala ono što nudi prištinska strana, priznao bih s punim uvjerenjem da je Vojvodina najzad napravila ozbiljan iskorak u smislu autonomije. A Vojvodina nema ni jedno ni drugo. Imaće kada se za to izbori", poručio je Čanak.

Dačić: Ovakav sporazum nećemo potpisati

Premijer Srbije Ivica Dačić kazao je da srpske vlasti neće potpisati sporazum sa Prištinom ukoliko se on ne poboljša.

“Do posljednjeg trenutka ćemo se truditi da se sporazum poboljša, a ako se to ne dogodi, nećemo ga prihvatiti", rekao je Dačić u intervju za "Blic".

Dačić je istakao da to ne znači da su pregovori završeni jer "želimo da se nastavi sa iznalaženjem kompromisnog rešenja."

Odluka će biti donesena sjutrašnjoj sjednici Vlade Srbije, najavio je Dačić.

Dodik: Srbija treba da odbije ultimatum EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska za odbijanje ultimatuma međunarodne zajednice o Kosovu i dodao da Srbija konačno treba da kaže "ne" jer to znači vratiti se sebi i ojačati vjeru u državu Srbiju.

"Ima različitih razmišljanja (o tome šta odlučiti) ali kada sve sagledate dominantno mora biti - položaj srpskog naroda i konačno reći ne - a to znači vratit se sebi i svojim pozicijama, ojačati vjeru u državu Srbiju kod svih Srba gdje god oni živjeli", rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Tu smo da stanemo iza rukovodstva Srbije i pozovemo na jedinstvo, jer vrijeme nikada neće oprostiti onima koji nisu jedinstveni... što se nas tiče mi smo za odbijanje ultimatuma, naše iskustvo govori da obično kada kažete ne na utlimatum ne desi se ništa a ako kažete da dobijate novi ultimatum", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica čini sve da ukine Rezoluciju 12 44, ali ne tamo gdje je donešena već želi da je Srbija i srpski narod samoukinu.

Galerija

Bonus video: