Zagreb: Više hiljada ljudi na skupu protiv uvođenja ćirilice

Na Trgu je postavljena velika bina, na kojoj su transparenti sa natpisima "Hrvatski Vukovar, za Hrvatsku, 'ne' ćirilici u Hrvatskoj"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 15:58h

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organizovan je skup protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Uoči početka skupa na Trgu je bilo okupljeno više hiljada građana, a organizatori su najavili učešće većeg broja demonstranata nego na nedavnom skupu u Vukovaru, kada ih je bilo 20.000.

Saobraćaj u centru grada je u bio prekidu. Skup je organizovao Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja uglavnom udruženja ratnih veterana. Okupljeni građani su nosili uglavnom hrvatske zastave i zastave svojih ratnih jedinica.

Foto: Reuters

Neki su bili obučeni u svoje ratne uniforme i nose transparente na kojima između ostalog pisalo "Vukovar je moja Hrvatska", "Mi smo rekli 'ne'", i "Veleizdajnici, dosta je". Neki demonstranti skandiraju "Vukovar, Vukovar".

Na Trgu je bila postavljena velika bina, na kojoj su transparenti sa natpisima "Hrvatski Vukovar, za Hrvatsku, 'ne' ćirilici u Hrvatskoj". Neki učesnici nose fotografije generala Anta Gotovine.

Foto: Beta/AP

Na jednom od transparenata latinicom pisalo je "Vukovar nikad neće biti...", poslije čega stoji riječ: "Vukovar" napisana - ćirilicom. Iz Vukovarsko-sremske županije je došao poseban voz sa učesnicima skupa, a iz gradova širom Hrvatske organizovan je prevoz autobusom za one koji su željeli da prisustvuju skupu.

Sa razglasa su se čule pjesme grupe "Prljavo kazalište" i Marka Perkovića Tompsona. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara je zbog najave o uvođenju ćirlice u Vukovaru, u tom gradu u februaru takođe organizovao protest.

Ambasada SAD obavijestila je američke državljane o održavanju protesta na glavnom zagrebačkom trgu i savjetovalo im da taj prostor izbjegavaju jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja, prenio je T-portal.

Foto: Beta/AP

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je rekao ranije da očekuje da skup bude u okviru zakona i da građani koji dođu poštuju zakon. Premijer Hrvatske Zoran Milanović nedavno je najavio da će ćirilični natpisi u Vukovaru biti postavljeni poslije lokalnih izbora u maju. On je upozorio da mnogi pokušavaju da zloupotrijebe uvođenje dvojezičnosti i poručio da će sprovesti Ustavni zakon koji omogućava dvojezičnost.

Galerija

Bonus video: