Josipović: Hrvatska je prodala oružje Jordanu, a ne Siriji

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović potvrdio je danas da je znao za izvoz više od 200 tona hrvatskog oružja u Jordan 2012.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 14:08h

Predsjednik Ivo Josipović ponovio je da Hrvatska nije izvozila oružje u Siriju i da ona nije mogla da iskontroliše gdje će dalje to oružje da završi.

"Znam za sve legalne transfere oružja ili bilo čega što se tiče oružanih snaga", rekao je Josipović komentarišući novinarima UN-ove podatke o međunarodnoj trgovini prema kojima je Hrvatska Jordanu u decembru 2012. prodala 233.185 kilograma oružja u vrijednosti 6.499.832 američka dolara.

Ponovio je da Hrvatska nije izvozila oružje u Siriju. "Što treće zemlje ili zemlje u koje mi ili neki drugi izvoze oružje dalje čine s njim, to na žalost ne možemo kontrolisati", odgovorio je predsjednik Josipović na pitanje može li da tvrdi da je to oružje ostalo u Jordanu i da nije otišlo sirijskim pobunjenicima.

Predsjednik Ivo Josipović je danas prokomentarisao i situaciju s ofšor kompanijama. Naime, među hiljadama imena sa svjetske liste utajivača poreza, čije su razotkrivanje počeli najugledniji njemački mediji, ima i Hrvata.

"Svaka ofšor kompanija nije sama po sebi kriminal, ali kada se dobiju ti popisi, sasvim sigurno će Poreska uprava Hrvatske i druga nadležna tijela provjeriti da li je riječ o nekoj nelegalnoj raboti", izjavio je predsjednik Ivo Josipović na pitanja novinara o ofšor kompanijama u zemljama poput Lihtenštajna, Bahama, Kipra ili Britanskih djevičanskih ostrva.

Komentarišući za sutra najavljen protest protiv ćirilice u Vukovaru na zagrebačkom Trgu bana Jelačića Josipović je rekao da očekuje da će se održati u granicama zakona.

Bonus video: