Vučić: Nalazimo se između dva katastrofalna rješenja

Nakon što je propala i posljednja runda pregovora pod pokroviteljstvom EU, Srbiju čeka teška odluka
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 20:30h

Srpski zvaničnici izjavili su da ih čekaju teške odluke nakon što je osma runda dijaloga Beograda i Prištine, koju su mnogi nazivali presudnom, završena bez dogovora.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija suočena sa dva podjednako katastrofalna rešenja - prihvatanjem i odbijanjem veoma lošeg rješenja za Kosovo - a da vremena nema, jer će vlast morati da odluči u narednih tri do četiri dana.

"Svi građani moraju da znaju da će odbijanje plana značiti zatvaranje Srbije prema svijetu i manje novca za naš budžet i ekonomiju, da će biti nemoguće izdržati na političkoj sceni od različitih pritisaka sa svih strana, a ako budemo prihvatili veoma loše rješenje, pitanje je kako će to prihvatiti naš narod na Kosovu i kako će reagovati i drugi dio našeg naroda", rekao je Vučić Radioteleviziji Srbije (RTS).

Vučić je naveo da se Srbija nalazi između čekića i nakovnja i da mora da pokuša da dobije datum za početak pregovora sa EU i nađe zajednički jezik sa zapadnim silama, ali je veliko pitanja da li će to uspjeti.

Aleksandar Vučić, Foto: BETA/AP

On je ranije za "Večernje novosti" rekao da vlada mora da pokuša sve da dobije datum i da je spremna i na "teške kompromise".

Osobe bliske pregovorima kazale da je atmosfera nekoliko puta došla do usijanja a Vučić je u jednom momentu ponudio ostavku premijeru Ivici Dačiću, koji ju je odbio.

Šefica diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton, koja je bila posrednik u pregovorima, kazala je da je to bio posljednji dijalog Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom EU.

Ešton je 2. marta, nakon više od 12 sati pregovora, saopštila da je jaz između dvije strane "veoma uzak, ali dubok".

Kosovski premijer Hašim Tači nagovijestio je mogućnost još jednog sastanka sljedeće nedjelje.

"Nadam se da dogovor može biti postignut", rekao je.

A premijer Dačić je rekao novinarima: "Ovo nije kraj.“

Ešton je objema stranama dala "nekoliko dana" da se konsultuju i pošalju joj odgovor do 9. aprila. Ona sredinom mjeseca Uniji predaje izvještaj o napretku, od kojeg zavisi hoće li biti donesena odluka o otpočinjanju pregovora u junu.

Ivica Dačić, Foto: FoNet/AP

Dačić je kazao je da su razlog neuspjeha pregovora bila različita viđenja ovlašćenja predložene zajednice srpskih opština na Kosovu.

Prema potencijalnom dogovoru, Kosovo bi moglo dati autonomiju opštinama na sjeveru a da Beograd za uzvrat prećutno prizna autoritet Prištine u toj oblasti. Međutim, Priština kategorično odbija bilo kakav sporazum koji bi formirao rivalsko izvršno tijelo i podrio njen suverenitet.

Beograd traži stvaranje zajednice tih opština koje bi imale „izvršna ovlašćenja“ za bezbjednost, policiju i pravosuđe.

"Srbija želi da zna u detalje kako će policijski oficiri i sudije biti imenovani, i želi da dobije formiranje neke vrste mini-vlade kosovskih Srba koja će imati neka izvršna ovlašćenja", rekao je agenciji AFP zvanični izvor iz državnog vrha Srbije.

Tači je rekao da je kosovska delegacija bila spremna da prihvati sporazum sa srpskom stranom još u petoj rundi dijaloga održanoj 4. marta u Briselu i istakao da se nada da će Srbija prihvatiti realnost i samim tim i sporazum.

Hašim Tači, Foto: FoNet/AP

Na konferenciji za novinare, Tači je rekao da postoji puna saglasnost stavova Kosova i EU.

Naglasio je da predložena zajednica srpskih opština na Kosovu „neće nikada imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja“ jer to nije u skladu s Ustavom Kosova.

U slučaju da Srbija ne dobije datum za početak pregovora, njena koaliciona vlada će biti uzdrmana i raspisani prijevremeni izbori, ocjenjuju analitičari

"Istovremeno, pravni sistem će biti jedinstven, prema kosovskim zakonima i na cijeloj teritoriji Kosova. Kosovo će imati jedan policijski sistem i komandni lanac. Policija će djelovati prema kosovskim zakonima i prema kosovskoj institucionalnoj liniji“, kazao je Tači.

On je naveo do će ilegalne strukture bezbjednosti biti potpuno rasformirane.

U slučaju da Srbija ne dobije datum za početak pregovora, njena koaliciona vlada će biti uzdrmana i raspisani prijevremeni izbori, ocjenjuju analitičari. Srpska napredna stranka ima veliku prednost u anketama.

„Njujork tajms“ navodi i da su pregovori test za meku silu EU: njenu sposobnost da ponudi inicijativu za pridruženje bloku u zamjenu za privoljavanje država da naprave teške političke i ekonomske promjene.

AFP piše da su u Prištini sve češći pozivi da se u pregovore više uključe SAD, što je Tači nedavno i zatražio.

"Nijedan proces na Balkanu nije bio funkcionalan bez snažnog i direktnog uključivanja SAD. One sada moraju da preuzmu veću ulogu“ u kosovsko-srpskom dijalogu, ocijenio je Valon Murtezaj, profesor političkih nauka na prištinskom Univerzitetu.

Galerija

Bonus video: