Tompson tvrdi da nije primio pola miliona eura od HDZ-a

Perkovića je provjeravala Porezna uprava i utvrdila nesrazmjer imovine i prijavljenih prihoda zbog čega mu je određeno 1,3 miliona kuna poreznog duga
57 pregleda 1 komentar(a)
Marko Perković Tompson, Foto: Dalje.com
Marko Perković Tompson, Foto: Dalje.com
Ažurirano: 02.04.2013. 10:31h

Kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Tompson negirao je u nastavku suđenja u slučaju "Fimi-medija" da je 2007. dobio pola miliona eura od HDZ.

U najvećoj korupcionaškoj aferi u hrvatskoj politici, bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader i HDZ, kao prva politička stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su da su zajedno sa još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona eura preko marketinške agencije Fimi-medija po kojoj je afera dobila ime.

Prema tvrdnjama tužilaštva, dio novca je završio u "crnom fondu" HDZ-a, a dio kod Sanadera.

Perković je rekao da je bio šokiran kada je čuo izjavu nekadašnjeg šefa Carine i blagajnika HDZ-a Mladena Barišića, takođe optuženog u sučaju "Fimi-medija", da mu je na Sanaderov zahtjev iz "crnog fonda" isplatio 515.000 eura.

Perković i Kovač nisu se odazvali prvom pozivu na svedočenje 18. marta, Perković zbog puta, a Kovač zbog bolesti

"Niko mi nije nudio novac, nisam uzeo novac. To mi je bio šok kad sam čuo izjavu Mladena Barišića. Ne znam koji je bio njegov motiv, mi se nikad nismo ni vidjeli", rekao je Perković i dodao da je zbog toga imao niz neugodnosti.

U svom iskazu, Barišić je, između ostalog, rekao da su iz "crnog fonda" HDZ-a plaćani nastupi više pjevača u predizbornoj kampanji, ali i da je Marku Perkoviću isplatio 515.000 eura da ne nastupa ni za jednu stranku desnice kako HDZ-u ne bi uzeli glasove.

Kontroverzni hrvatski pjevač rekao je na sudu da je jednom bio u Carini da bi donio CD-ove i karte za koncert u Maksimiru na poziv sveštenika Slavena Milanovića.

Zbog Barišićevih tvrdnji, Perkovića je provjeravala i Porezna uprava, pa je utvrdila nesrazmjer imovine i prijavljenih prihoda zbog čega mu je određeno 1,3 miliona kuna poreznog duga. Nedavno je dug platio, ali je rekao da ga ne priznaje, pa je tužio Poreznu upravu.

Pjevači odbacuju Barišićeve tvrdnje

Kao svedok Sanaderove odbrane trebalo je da svedoči i pjevač Mišo Kovač, ali je ponovo svoj nedolazak opravdao bolešću.

Perković i Kovač nisu se odazvali prvom pozivu na svedočenje 18. marta, Perković zbog puta, a Kovač zbog bolesti.

Županijski sud u Zagrebu osudio je novembra prošle godine prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora

Tužilaštvo tvrdi da su oba pjevača dobijala novac iz "crnog fonda" HDZ-a. Tvrdnje tužilaštva o plaćanju pjevača iz "crnog fonda" nedavno je na sudu odbacila i pjevačica Nina Badrić.

U nastavku suđenja Sanaderu, svedočio je i bivši predsjednik Hrvatske stranke penzionera Vladimir Jordan, koji je bio koalicioni partner u Sanaderovoj vladi. I on je negirao tvrdnje Mladena Barišića da mu je isplaćeno pola miliona eura da uđe u koaliciju.

Jordan je rekao da je toj stranci bilo u interesu da uđe u koaliciju i da bi "po toj logici ona mogla da plati HDZ-u". Pored slučaja "Fimi-medija", Sanader se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju.

Županijski sud u Zagrebu osudio je novembra prošle godine prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.

Bonus video: