Hrvati skeptični prema EU

Manje od polovine građana Hrvatske smatra da je ulazak u EU dobar. Četvrtini anketiranih je svejedno, a drugoj četvrtini je to loš potez.
75 pregleda 2 komentar(a)
Hrvatska, EU, Foto: Rojters
Hrvatska, EU, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.03.2013. 13:00h

Za 45,1 odsto građana Hrvatske ulazak njihove zemlje u Evropsku uniju je dobar, njih 26,6 odsto smatra da je podjednako dobar i loš, a 25,6 odsto građana smatra da je loše ući u EU, rezultati su istraživanje koje je pred očekivani ulazak zemlje u Uniju u julu, sprovela agencija Ipsos Plus za Dnevnik Nove TV.

Istraživanje je sprovedeno od 27. do 29. marta na uzorku od 802 ispitanih, dvije sedmice uoči izbora za Evropski parlament.

Na pitanja da li ih interesuje šta se dešava u EU, 57,3 odsto građana odgovorilo je potvrdno, njih 40,8 odsto to ne interesuje, a 1,8 odsto nema stav oko toga.

Građani smatraju da su dobre stvari kod ulaska Hrvatske u EU prednost studiranja u inostranstvu (76 odsto), lakše nalaženje posla u zemljama EU (72 odsto), lakše kupovanje i putovanje u zemlje EU (65 odsto), brže rješavanje sudskih sporova (59 odsto), kupovanje automobila po nižoj cijeni (52 odsto), bolja administracija (46 odsto), i smanjenje kamata na kredite (41 odsto).

S druge strane, građani se plaše da će ulaskom u EU poskupiti hrana i druge namirnice (45 odsto), da će se povećati cijena nekretnina (35 odsto) i da će teže naći posao u Hrvatskoj jer će tržište biti otvoreno za cijelu EU (32 odsto).

Bonus video: