Mesić: Ima li boljeg dokaza da se rat ne isplati od onog u bivšoj Jugoslaviji

Mesić smatra da je raspad Jugoslavije bio neminovan, ali da je možda rat i mogao biti izbjegnut
13 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stjepan Mesić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.03.2013. 13:42h

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predstavio je u Moskvi svoju knjigu "Kako se raspala Jugoslavija" i gostima u Ruskoj privrednoj komori ispričao o odnosima i "crvenom telefonu" kojim su komunicirali bivši predsjednici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

"Kad ste čuli da je Slobodan Milošević govorio loše o Franji Tudjmanu i obratno? Još 1991. ustanovljena je direktna telefonska linija izmedju njih dvojice. U Zagrebu su je instalirali stručnjaci iz Srbije.

Kad sam 2000. postao predsjednik, još je bila aktivna, htio sam nazvati Miloševića, ali nisam imao šifru. Tako je to u ratu. Oni koji planiraju rat sarađuju, a oni koji o tome ne znaju ništa - ginu", rekao je Mesić, prenosi Večernji list.

Mesić smatra da je raspad Jugoslavije bio neminovan, ali da je možda rat i mogao biti izbjegnut.

"Zalagao sam se tada za konfederalni model po kojem bi sve republike proglasile nezavisnost i istovremeno sklopile ugovor o konfederaciji na pet godina u kojem bismo vidjeli može li funkcionisati ili ne. Nažalost, to nije prihvaćeno", kazao je Mesić koji je bio i posljednji predsjednik predsjedništva SFRJ.

Odgovarajući na pitanja okupljenih, Mesić je poručio kako sukobi u bivšoj Jugoslaviji nisu bili ni etnički ni vjerski, već su se vodili radi osvajanja teritorija.

"U novijoj istoriji Evrope svi su ratovi bili takvi, a agresija se predstavljala kao zaštita svojih nacionalnih manjina u drugoj državi. Tako je i Slobodan Milošević svoju velikosrpsku politiku pravdao kao zaštitu Srba u Hrvatskoj i BiH. I prvi hrvatski predsjednik Franjo Tudjman smatrao je da mora štititi interese hrvatskog naroda u BiH. Ipak, nakon svih tih sukoba i stotina hiljada poginulih, granice se nisu promijenile nijedan milimetar. Treba li boljeg dokaza da se rat ne isplati", poručio je Mesić.

Bonus video: