Tači: Beograd mora da mijenja pristup i zato je pod pritiskom

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Priština nikada neće prihvatiti cilj koji Beograd želi da postigne na Kosovu - da formira treći nivo vlasti i Asocijaciji srspkih opština obezbijedi izvršne nadležnosti
7 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 15:51h

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Priština nikada neće prihvatiti cilj koji Beograd želi da postigne na Kosovu - da formira treći nivo vlasti i Asocijaciji srspkih opština obezbijedi izvršne nadležnosti, jer, između ostalog, ne želi da rješavanjem jednog problema napravi još veći problem.

"Tako nešto se nikada neće desiti. Ni jednom i ni pod kojim okolnostima nećemo prihvatiti nešto što će kršiti Ustav. Nećemo riješiti jedan problem tako što ćemo stvoriti još veći", poručio je Tači u Skupštini Kosova gdje je poslanike informisao o dijalogu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Kosovski premijer je rekao da ni on ni institucije Kosova nisu ni pod čijim pritiskom da prihvate ono što je protiv intreresa zemlje, već Beograd, koji mora promijeniti pristup prema Kosovu.

Tači je kao fundamentalno neslaganje označio neslagajne oko nadležnosti Asocijacije srspkih opština i dodao da je ono bilo glavni razlog zbog čega posljednja runda u Briselu nije okončana sporazumom.

"Nećemo dozvoliti da se na Kosovu recikliraju neuspjeli modeli, bilo da se radi o Republici Srpskoj, ili o nekoj podjeli, autonomiji ili specijalnom statusu sjevera Kosova", kazao je on.

Prema njegovim riječima, sporazum neće obuhvatiti samo pitanje Asocijacije i bezuslovno rasformiranje paralelnih struktura, već i ostala osjetljiva pitanja kao što su nestali, energetika, telekomunikacija.

Tači je ocijenio da je naredna rudna zakazana za 2. april odlučujuća za postizanje sporazuma između Prištine i Beograda i da u Brisel odlazi da bi okončao jedno poglavlje i otvorio novu etapu saradnje i mira u regionu.

U raspravi koja je na trenutke bila veoma žustra i kritična poslanici su iznosili stavove do brige za puno ostvarivanje Ustava i zakona Kosova i plana Martija Ahtisarija, za šta su se zalagali poslanici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova do negiranja svega što se želi postići sporazumom za šta su upućene kritike od strane poslanika Pokreta Samoopredjeljenje.

Poslanica u kosovskom parlametnu Rada Trajković rekla je da je Beograd u pravu kada traži zajednicu srpskih opština koja će povezati Srbe i obezbijediti funkcionisanje koje podrazumijeva institucionalnu i funkcionalnu borbu za njihov opstanak na Kosovu.

Trajkovićeva je navela da je, uzimajući u obzir ono što se desilo Srbima na Kosovu, Beograd u pravu kada traži Zajednicu srpskih opština koja će povezati Srbe i preko koje će svi funkcionisati na način koji podrazumijeva institucionalnu i funkcionalnu borbu za opstanak.

Ešton bi bila zadovoljna dolaskom Vučića

Nije bilo pisanog poziva visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću za učešće u dijalogu sa Prištinom 2. aprila, ali visoka predstavnica bila bi "vrlo zadovoljna" ako bi Vučić došao na te razgovore zajedno sa premijerom Ivicom Dačićem, rekla je danas Beti Maja Kocijančić, portparolka Ketrin Ešton.

"Dijalog se odvija uz učešće dvojice premijera (Srbije i Kosova) i oni odlučuju o sastavu svojih delegacija. Nije bilo pisanog poziva Ketrin Ešton potpredsjedniku srpske vlade Vučiću, ali bi ona bila vrlo zadovoljna ako bi on (Vučić) došao zajedno sa premijerom Dačićem", rekla je Kocijančić Beti.

Beti je ranije danas u kabinetu Aleksandra Vučića rečeno da će on danas odlučiti da li će prisustvovati pregovorima Beograda i Prištine u Briselu 2. aprila, kao i to da je dobio pisani poziv za sastanak od Ketrin Ešton i da je u predsjedništvo Srbije stigao isti poziv od SAD.

"Potpredsjednik će danas razgovarati s premijerom Ivicom Dačićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem, poslije čega će donijeti odluku da li će ići u Brisel", rečeno je u Vučićevom kabinetu.

U kabinetu su istakli da je Vučiću važniji rezultat pregovora i da li će nešto biti postignuto u korist Srba na Kosovu, od toga koji će politički akteri učestvovati u razgovorima.

Poslanici u parlamentu Srbije o pregovorima u Briselu

Poslanici stranaka vlasti poručili su danas da srpska strana u pregovorima o Kosovu neće pristati na dokument koji ne garantuje izvršnu vlast zajednici srpskih opština, dok iz opozicije uglavnom poručuju da je dogovor moguš, ali da sumnjaju u sposobnost vlasti da ga i primijeni na terenu.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović rekao je novinarima u parlamentu da aktuelna vlast ima potencijal da postigne dogovor u Briselu i da će je DS podržati u tome, ali da će rješenje ma kakvo da bude - biti nepopularno.

Upitan o pozivu zapadnih zemalja da u pregovorima u Briselu 2. aprila učešće uzme i potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, Stefanović je rekao da je to dokaz da Zapad vjeruje da se nijedna odluka u Srbiji danas ne može donijeti bez lidera SNS Aleksandra Vučića.

Poslanik opozicione Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić rekao je novinarima da vjeruje u postizanje dogovora u Briselu za koji je kazao da će omogućiti primjenu plana Martija Ahtisarija i na sjeveru Kosova, ali da sumnja u primjenu sporazuma. Kako je naveo, ni sporazumi koje je raniji pregovarač Srbije Borislav Stefanović postigao u Briselu, poput integrisanog upravljanja prelazima, nisu sprovedeni u praksi uprkos najavama vlasti da će to biti učinjeno.

"Mislim da će se potpisati neki papir koji će značiti primjenu Ahtisarijevog plana i na sjeveru Kosova. Skeptičan sam po pitanju primjene tog sporazuma", rekao je Ostojić. I Stefanović i Ostojić se slažu da postoje razlike unutar vladajuće koalicije po pitanju rješenja kosovskog pitanja, a posebno razlike između predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Vlade Srbije.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Đordje Milićević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je srpska strana pokazala da je za kompromis, ali da postoje linije ispod kojih neće ići i da su to izvršna ovlašćenja. "Očekujemo nastavak dijaloga u narednom periodu. Državni vrh Srbije je simbolizovao jedinstvo i pokazao posvećenost. Prije pet godina nas niko ništa nije pitao i proglašena je nezavisnost, a danas imamo dijalog, konsenzus državnog vrha i javnost je sasvim dovoljno informisana o pregovorima", rekao je Milićević.

On je poručio onima koji se sad zalažu za prekid dijaloga Beograda i Prištine da kažu kako će izgledati život na Kosovu i Metohiji onima koji Srbiju smatraju svojom državom.

Vladimir Ilić iz Ujedinjenih regiona Srbije rekao je da dogovor u Briselu neće biti prihvatljiv za Srbiju ako se ne povećaju izvršna ovlašćenja zajednice srpskih opština. Ilić je rekao da nije dovoljno da zajednica srpskih opština ima ovlašćenja u zdravstvu, obrazovanju i ekonomskom razvoju.

"DSS navija da pregovori propadnu..."

Poslanica Demokratske stranke Srbije (D S S) Sanda Rašković Ivić je rekla da D S S navija da pregovori propadnu, jer je to, kako je kazala, najbolje za Srbiju. Upitana da li će prema njenom mišljenju biti nastavka pregovora, ona je navela da prema postojećoj situaciji misli da će se igrati produžeci.

Poslanik vladajuće Socijademokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović ocijenio je da je dokument koji je Srbiji ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton neprihvatljiv i da nije u skladu sa platformom i rezolucijom o Kosovu koji su usvojeni u Srbiji. "SDPS insistira da se nastave pregovori i da se traže rješenja za izlaz iz situacije", kazao je Mijatović.

Galerija

Bonus video: