Potonula jahta kod Cavtata: Posada htjela u Tivat, stigla u Dubrovnik

Posada odbila da se prebaci na brod "Fesco Ascold" i insistirala je da samostalno nastavi plovidbu gumenim čamcem prema luci Tivat
3 komentar(a)
gumeni čamac Dubrovnik, Foto: Portaloko.hr, Lucija Komaić
gumeni čamac Dubrovnik, Foto: Portaloko.hr, Lucija Komaić
Ažurirano: 28.03.2013. 16:28h

Jahta "Angielo" potonula je nakon izbijanja požara jutros na nekih 25 nautičkih milja jugozapadno od Cavtata, a dva člana posade, državljani Italije, spasila su se prekrcavanjem na gumeni čamac kojim su krenuli prema Tivtu, saopšteno je iz Ministarstva pomorstva Hrvatske.

Italijani jedan star 52 godine, a drugi 4 godine mlađi, uputili su u šest sati jutros poziv za pomoć Nacionalnoj centrali za traganje i spašavanje na moru, a o događaju je obaviještena i Lučka kapetanija Dubrovnik.

Jahta je pod zastavom Holandije, plovila iz grada Tortoreto, koji se nalazi između Ankon i Peskare, ka Tivtu, prenio je portaloko.hr.

"Budući da je u blizini jahte "Angielo" uočen kontejnerski brod "Fesco Ascold", na putu za luku Ploče, upućen je da pruži pomoć. Zahtjev za slanjem spasilačkog broda poslat je i Službi za traganje i spašavanje na moru Rim, koja je javila da nije u mogućnosti da pošalje brod za spašavanje i prebaci posadu u Italiju za četiri sata", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu posada sa potonule jahte je odbila da se prebaci na brod "Fesco Ascold" i insistirala je da samostalno nastavi plovidbu gumenim čamcem prema luci Tivat.

Brod "Fesco Ascold" nastavio je putovanje prema luci Ploče, a posada je gumenim čamcem, umjesto u Crnu Goru, oko 10.40 časova došla u Staru gradsku luku Dubrovnik.

Pomorska granična policija ih je preuzela, utvrdila identitet članova posade i uzela izjave.

Hrvatska policija je odbacila mogućnost da su Italijani umiješani u bilo kakvu ilegalnu aktivnost, a radi se o osobama koje nemaju policijski dosije.

Oni će biti vraćeni u Italiju.

Bonus video: