Makedonija: Vladajućoj koaliciji 43 od 81 opštine

Prema najnovijim podacima Centralne izborne komisije na lokalnim izborima u Makedoniji je pobijedila vladajuća koalicija predvođena konzervativnom strankom VMRO-DPMNE
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 20:03h

Vladajuća makedonska koalicija, predvođena konzervativnom strankom VMRO-DPMNE, pobijedila je na lokalnim izborima, pokazuju danas najnoviji podaci Centralne izborne komisije.

Podaci sa obrađenih 98 odsto biračkih mjesta, pokazuju da je koalicija "Za bolju Makedoniju", koju predvodi premijer Nikola Grueski, pobijedila u 43 od 81 opštine u jučerašnjem prvom krugu lokalnih izbora.

Koalicija je pobijedila i u glavnom gradu, Skoplju. Izlaznost je bila 67,61 odsto, javio je AP.

OEBS ukazao na neregularnosti

Prestavnici Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) su danas ocijenili da su jučerašnji lokalni izbori u Makedoniji protekli mirno, ali uz neregularnosti i pristrasnost medija.

Služba OEBS za demokratske institucije i prava čovjeka (OEBS/ODIHR) je konstatovala da je bilo "porodičnog glasanja", zastrašivanja birača, tehničkih propusta, kršenja tajnosti glasanja.

Posmatrači smatraju da su mediji bili pristrasni prema vladajućoj koaliciji VMRO/DPMNE koja je i osvojila lokalnu vlast u većini mjesta, i ukazali su da u predizbornoj kampanji mediji nisu razdvojili vladinu od partijske aktivnosti.

"Proces glasanja se odvijao mirno, ali ipak procedura nije bila poštovana u nekim glasačkim mjestima, bilo je tehničkih propusta, porodičnog glasanja..", izjavio je šef posmatračke misije za izbore u Makedoniji, ambasador Gert-Hinrih Arens (Geert-Hinrich Ahrens).

Posmatrači su pozitivno ocijenili rad Državne izborne komisije i brojanje glasova.

Galerija

Bonus video: