Josipović: Neće biti "ledenog doba" u regionu

"Ako pogledamo šta se posljednjih godina, pa i u posljednjih godinu dana postiglo, mislim da su pomaci vidljivi", rekao je Josipović
66 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta/AP
Ivo Josipović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2013. 10:04h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je agenciji Anadolija da neće doći do "ledenog doba" u regionaloj saradnji zemalja Zapadnog Balkana i da je u tom pogledu optimista.

"Povezuju nas brojne lične, trgovinske i kulturne veze", rekao je Josipović u Sarajevu

Josipovich, koji je doputovao u dvodnevnu posjetu BiH, izjavio je da "granica između Hrvatske - kao nove članice Evropske unije, i ostalih država nečlanica, uključujući i BiH, ne smije da bude kineski zid".

"Temelj moje politike su bili bolji odnosi u regionu. Neki su se u medijima usudili, nakon par nesrećnih i nespretnih izjava, konstatovati da je došlo 'ledeno doba'. Ja sam vrlo daleko od takve konstatacije. Ako pogledamo šta se posljednjih godina, pa i u posljednjih godinu dana postiglo, mislim da su pomaci vidljivi", rekao je Josipović turskoj agenciji.

Podsjetio je na mnoge sporazume potpisane između država regiona ukazavši da u Americi čak ne vjeruju da Srbija i Hrvatska imaju sporazum o vojnoj saradnji.

"Ipak, ne smijemo biti zadovoljni. Važno je prepoznati da je to naš interes", rekao je Josipović i dodao da "BiH smatra najvažnijim susjedom".

"Povezuju nas brojne lične, trgovinske i kulturne veze. U etapi koja je pred nama, činićemo sve što možemo da pomognemo i Bosni i Hercegovini da ona uskoro bude član Evropske unije", kazao je hrvatski predsjednik.

Bonus video: