Hrvatska: Nakon govora mržnje, otkazi u Javnom servisu

Premijer Zoran Milanović obrušio se juče na Javni servis, posebno zbog gostovanja Ruže Tomašić u "Dnevniku 3" u kojem je, kako je rekao, širila šovinizam
7 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Jutarnji.hr
Zoran Milanović, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 19.03.2013. 20:00h

Dio ekipe "Dnevnika 3" Hrvatske radiotelevizije (HRT), među kojima i Denis Latin, smijenjen je danas poslije neprimjerenih izjava poslanice desničarske Hrvatske stranke prava (HSP) Ruže Tomašić zbog kojih je premijer Zoran Milanović oštro napao Javni servis.

Tu vijest, koju su prenijeli hrvatski portali, potvrdio je na svom Fejsbuk profilu Denis Latin.

HRT nije zvanično potvrdio da su Katja Kušec, koja je vodila emisiju kad je gostovala Tomašić, kao i urednica Ružica Renić i koordinator Denis Latin smijenjeni baš zbog gostovanja zastupnice HSP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, čelnici HRT-a već dugo nisu zadovoljni "Dnevnikom 3".

Premijer Hrvatske Zoran Milanović obrušio se juče na Javni servis, posebno zbog gostovanja Ruže Tomašić u "Dnevniku 3" u kojem je, kako je rekao, širila šovinizam i govor mržnje.

Poslije saopštenja HRT oglasila se i Vlada Hrvatske koja je u ironičnom komentaru izrazila "ponos i zadovoljstvo" zbog činjenice da se Javni servis prvi put u šezdesetak godina javno suprotstavio nekom premijeru ili predsjedniku

On je posebno kritikovao njene izjave u kojima je optužila predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića da je četnik i da je lično slao ljude na Ovčaru.

"I nikom ništa. To je postalo normalno u Hrvatskoj, to više nikom ne smeta u Hrvatskoj...

Pozovete osobu koja je učinila nešto tri puta gore nego fudbalski nakupac (aluzija na čelnika Dinama, Zdravka Mamića), date joj prostor, ne prekidate je dok to govori iako čini krivično djelo za koje neće odgovarati", rekao je hrvatski premijer i podsjetio i na nedavnu izjavu Ruže Tomašić da je Hrvatska za Hrvate, a da su ostali gosti.

HRT je u saopštenju istup premijera ocijenio nedopustivim pritiskom na nezavisnot medija, ali su naveli da ne bježe od svojih grešaka.

Poslije saopštenja HRT oglasila se i služba za odnose s javnošću Vlade Hrvatske koja je danas u ironičnom komentaru izrazila "ponos i zadovoljstvo" zbog činjenice da se HRT prvi put u šezdesetak godina javno suprotstavio nekom premijeru ili predsjedniku.

Bonus video: